fbpxFolli Follie: Η πορεία προς την προφυλάκιση των Κουτσολιούτσων | Economistas.gr
Skip to main content

Folli Follie: Η πορεία προς την προφυλάκιση των Κουτσολιούτσων

Folli Follie: Η πορεία προς την προφυλάκιση των Κουτσολιούτσων
Ο Δημ. Κουτσολιούτσος / Eurokinissi

Μετά από 2,5 χρόνια όταν και ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση της Folli Follie ο Δημήτρης και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής της Folli Follie αντίστοιχα κρίθηκαν προφυλακιστέοι με απόφαση ανακρίτριας και Εισαγγελέα.

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απολογήθηκαν στην 35η Τακτική Ανακρίτρια για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα. Η απολογία τους ξεκίνησε νωρίς το πρωί για συνολικά πέντε κακουργήματα , ενώ απολογία έδωσε και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου η οποία αφέθηκε ελεύθερη με όρους μετά την απολογία της για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Τα κακουργήματα που βαραίνουν τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο

Οι δύο ισχυροί άνδρες της Folli Follie βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία ,κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων. Η Καίτη Κουτσολιούτσου βαρύνεται με τις κατηγορίες της απάτης, νομιμοποίησης παράνομου χρήματος και χειραγώγησης μετοχών.
Οι ιδρυτές της εταιρείας, είναι αντιμέτωποι με σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), που αμφισβήτησε με στοιχεία την εμφανιζόμενη ευρωστία του Ομίλου και οδήγησε σε κατάρρευση την άλλοτε κραταιά επιχείρηση στον χώρο των κοσμημάτων.

Πλέον στην τελική της φάση βρίσκεται η ποινική έρευνα για το βασικό σκέλος του αποκαλούμενου «σκανδάλου της Folli Follie», της εταιρείας που από την κούρσα κερδοφορίας πλέον βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτές.

Οι ιδρυτές του Ομίλου είναι οι θεωρούμενοι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, για την οποία κλήθηκαν σε απολογία περίπου 30 κατηγορούμενοι, οικονομικά στελέχη της εταιρείας και θυγατρικών της στην Ασία κ.α., οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Από τις βραβεύσεις στην κατάρρευση

Το βραβείο «Discovery of the year» (Ανακάλυψη της Χρονιάς) παρέλαβε ο όμιλος Folli Follie Group το 2014 , από το επενδυτικό fund East Capital, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η απόλυτη κατάρρευση.

Τον Μάιο του 2018 σεισμό προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ένα fund, με συμμετοχή στη Folli Follie, αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής εταιρείας, καθώς τα θεωρεί κατασκευασμένα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει από την εισηγμένη πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρία αλλά και αναλυτική επεξήγηση από το fund που «επιτέθηκε» στη Folli- Follie.

Το αμερικανικό hedge fund QCM αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στο limit down. Στη συνέχεια η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση κατηγορώντας το fund για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της και τόνισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι ότι, όπως παραδέχεται το εν λόγω fund, έχει σορτάρει τη μετοχή, δηλαδή -σε απλά ελληνικά- έχει στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής.

Από την άλλη πλευρά η QCM πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας αλλά δεν τα βρήκε. Παράλληλα εγείρει αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και αναρωτιέται γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί ορκωτοί λογιστές. 

Τα καταστήματα και τα σημεία πώλησης

Η QCM υποστηρίζει πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας αλλά δεν τα βρήκε. Απο την πλευρά της η Folli Follie στην απάντησή της αναφέρεται σε αυτά στις ΗΠΑ και την υποκατάσταση δύο σημείων από ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ωστόσο στην έκθεση της QCM υπάρχουν ερωτήματα για αρκετά σημεία πώλησης στην Ασία και ειδικότερα σε Κίνα και Ιαπωνία.

Μάλιστα η QCM συνέχισε την επίθεση και απαντάει εκ νέου στην εταιρεία. «Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως «σημεία πώλησης», όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης», ανέφερε.

Τελικά όπως ο επίλογος για την άλλοτε κραταιά εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου ξεκίνησε να γράφεται χθες με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Folli Follie: Στην ανακρίτρια σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου
Folli Follie: Στην ανακρίτρια σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου
Oι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα απολογηθούν στην ανακρίτρια για τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χειραγώγησης αγοράς κ.α.
Folli Follie: Στην ανακρίτρια σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου
Folli Follie: Την ερχόμενη Τρίτη η απολογία της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Folli Follie: Την ερχόμενη Τρίτη η απολογία της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη έλαβαν σήμερα από την ανακρίτρια τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου τα οποία αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση του Ομίλου Folli- Follie.
Folli Follie: Την ερχόμενη Τρίτη η απολογία της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie η 6η Δεκεμβρίου
Ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie η 6η Δεκεμβρίου
Tο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie προχωρά βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και βασική επιδίωξη είναι η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie η 6η Δεκεμβρίου
Endeavor Greece: Δεν χρηματοδοτήσαμε ποτέ την Folli Follie
Endeavor Greece: Δεν χρηματοδοτήσαμε ποτέ την Folli Follie
Ούτε η εταιρεία ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ως ιδρυτικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου της μέχρι το 2018, έχουν καμία σχέση με την εταιρεία Folli-Follie.
Endeavor Greece: Δεν χρηματοδοτήσαμε ποτέ την Folli Follie