Εθνική Τράπεζα: Θα διαθέσει το πρώτο επίσημο συλλεκτικό μετάλλιο για την «Ελλάδα 2021»

NEWSROOM
Εθνική Τράπεζα: Θα διαθέσει το πρώτο επίσημο συλλεκτικό μετάλλιο για την «Ελλάδα 2021»

Η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, πρωτοστατεί στον εθνικό εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σε σύντομη τελετή στην Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μελά, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του εορτασμού της εθνικής επετείου με την παράδοση από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, του πρώτου επίσημου αναμνηστικού μεταλλίου «Προπομπός» στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά. Η Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχει αναλάβει τη διάθεσή του συλλεκτικού μεταλλίου σε κάθε Έλληνα ή Φιλέλληνα μέσα από το δίκτυο καταστημάτων και την ιστοσελίδα της.

Ο «Προπομπός» απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» σε συλλεκτικό μετάλλιο που κατασκευάστηκε περίτεχνα και για πρώτη φορά με ειδική τεχνική που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες του έργου και τη χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ).

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε: «Η επέτειος για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για ένα έθνος. Μια ευκαιρία να τιμήσουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας και να σκεφτούμε το μέλλον που θέλουμε να έχουμε και ποιες ενέργειες - και θυσίες - πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε, όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον εορτασμό, ο οποίος είναι συγχρόνως και μία ενδοσκόπηση. Όλοι εμείς στην Εθνική Τράπεζα θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε αυτή την ιστορική γιορτή.

Σήμερα, με την παραλαβή του επίσημου αναμνηστικού συλλεκτικού μεταλλίου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", αναλαμβάνουμε την αποκλειστική του διάθεση μέσω του δικτύου καταστημάτων μας αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής και δεσμευόμαστε να μάθει το ευρύ κοινό την ύπαρξη και την αξία αυτής της προσπάθειας και να τη στηρίξει - να συμμετάσχει με το να το αποκτήσει. Ο εορτασμός της ανεξαρτησίας μας θα αποτελέσει Προπομπό για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για μια Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε και θέλουμε να έχουμε».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξήρε το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στη διάθεση του «Προπομπού» υπογραμμίζοντας ότι «η Τράπεζα θα εξασφαλίσει ιδιαίτερη δυναμική στο εγχείρημα και εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Η Κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν έχει καμία κρατική χρηματοδότηση και τόσο η λειτουργία της, όσο και η υλοποίηση του προγράμματός της, στηρίζονται αποκλειστικά στους χορηγούς της και στους πόρους που θα συγκεντρωθούν από το νομισματικό της πρόγραμμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε Χρυσός Χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος και έτσι διέθεσε τον φημισμένο μηχανισμό του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ) για την παραγωγή των νομισμάτων και των μεταλλίων καλύπτοντας το κόστος».

Αναφερόμενη στον «Προπομπό» η Κυρία Αγγελοπούλου τόνισε: «είναι το συλλεκτικό μετάλλιο που αποτελεί την προεόρτια πράξη του Νομισματικού Προγράμματος. Αυτός είναι και ο ένας από τους δύο λόγους που το ονομάσαμε έτσι. Ο δεύτερος λόγος είναι η απεικόνιση στην μία πλευρά του μεταλλίου, του πίνακα του Θεόφιλου όπου αντικατοπτρίζονται οι διεργασίες που προηγήθηκαν της Επανάστασης: οι δύο εμβληματικές μορφές του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής υποβαστάζουν την Ελλάδα και την οδηγούν στην Αναγέννηση. Διαδικασία που μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε ως Προπομπός της Επανάστασης, της πρώτης πράξης μίας πορείας που οδήγησε στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ