fbpxGoogle: Υλοποιώντας ένα μέλλον χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα | Economistas.gr
Skip to main content

Google: Υλοποιώντας ένα μέλλον χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα

Google: Υλοποιώντας ένα μέλλον χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα
Ο Sundar Pichai / AP Images

Ο CEO της Google, κ. Sundar Pichai, ανακοίνωσε χτες μέσα από το επίσημο blog της εταιρείας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Google ήδη από το 2007 λειτουργεί ως η πρώτη μεγάλη εταιρεία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ από τις 14 Σεπτεμβρίου εξαλείφει όλο το ιστορικό της σε κατανάλωση άνθρακα.

Στόχος της Google είναι μέχρι το 2030 όλες οι λειτουργίες της σε κάθε γραφείο, υποδομή και κέντρο της, να λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Ταυτόχρονα η Google επενδύει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Έτσι, η εταιρεία συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλο το κόσμο, μέσα από τη στενή συνεργασία της με ΜΚΟ, θεσμούς και τοπικές αρχές.

Η ομιλία του Sundar Pichai, CEO Google & Alphabet, έχει ως εξής:

«Πριν μερικά χρόνια η Τσενάι όπου μεγάλωσα, καταστράφηκε από πλημμύρες. Βλέποντας τις εικόνες από τη πόλη – η οποία είχε ήδη ταλαιπωρηθεί από έντονη ξηρασία για πολλά χρόνια – να κατακλύζεται από νερά, συνειδητοποίησα πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν φτάσει στη πόρτα μας. Την τελευταία εβδομάδα πολλοί από μας ξυπνήσαμε αντικρίζοντας τους κόκκινους ουρανούς της Βόρειας Καλιφόρνιας καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να σπέρνουν τον όλεθρό στη Δυτική Ακτή. Ξέρω πως οι κάτοικοι της Αυστραλίας και της Βραζιλίας έζησαν πρόσφατα παρόμοιες καταστάσεις και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία φορά.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: για να αποτρέψει ο κόσμος τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να δράσει άμεσα.

Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Ο στόχος της βιωσιμότητας βρίσκεται ανέκαθεν στον πυρήνα των αξιών της εταιρείας που ίδρυσαν ο Sergei και ο Larry πριν από 2 δεκαετίες. Μάλιστα το 2007 γίναμε η πρώτη μεγάλη εταιρεία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Διατηρούμε το καθαρότερο παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο cloud και είμαστε ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας στην αγορά.

Διανύοντας την 3η δεκαετία μας, προχωράμε ακόμα περισσότερο  στη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας να φτιάξουμε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα για όλους. Ιδού πώς θα το πετύχουμε:

  • Από σήμερα εξαλείφουμε όλο το ανθρακικό ιστορικό μας.

  • Είμαστε η πρώτη μεγάλη εταιρεία που δεσμεύεται να λειτουργεί πλήρως και μόνο με ενέργεια χωρίς άνθρακα σε όλα τα κέντρα δραστηριοτήτων μας. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από την παραδοσιακή αντιστάθμιση της ενεργειακής κατανάλωσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά εργαζόμαστε με στόχο να το πετύχουμε μέχρι το 2030.

  • Επενδύουμε σε τεχνολογίες που θα στηρίξουν τους συνεργάτες μας και το κόσμο να προβαίνει σε βιώσιμες επιλογές. Για παράδειγμα, επενδύουμε σε περιοχές που φιλοξενούν τη βιομηχανική δραστηριότητά μας,  προκειμένου να παρέχουν 5GW (5 γιγαβάτ)  ενέργεια μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, βοηθώντας έτσι 500 πόλεις να μειώσουν τις εκπομπές τους και βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους για να ενισχύσουμε 1 δις ανθρώπους μέσα από τα προϊόντα μας.

  • Υπολογίζουμε ότι οι δεσμεύσεις μας αυτές θα δημιουργήσουν, έως το 2025,  περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στο κλάδο της βιώσιμης ενέργειας και σε άλλους σχετικούς κλάδους, στην Αμερική και σε όλο το κόσμο.

Να, λοιπόν, τι ανακοινώνουμε σήμερα:

Εξάλειψη του ανθρακικού ιστορικού

Σήμερα εξαλείψαμε όλο το ανθρακικό ιστορικό της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων όλων των εκπομπών από τις δραστηριότητες μας πριν καταστούμε ουδέτεροι το 2007) μέσα από την αγορά υψηλής ποιότητας αντισταθμισμάτων άνθρακα. Αυτό σημαίνει πως όλο το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας, από τη στιγμή της ίδρυσης της έως σήμερα, είναι μηδενικό. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε η πρώτη μεγάλη εταιρεία που το πέτυχε αυτό.

Διαρκής λειτουργία χωρίς άνθρακα μέχρι το 2030

Από το 2007 έως και σήμερα, το σύνολο της ηλεκτρικής κατανάλωσής μας αντισταθμιζόταν με την αγορά 100% βιώσιμης ενέργειας. Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα, καθώς, μέχρι το 2030, η Google στοχεύει να λειτουργεί όλες τις επιχειρήσεις της με καθαρή ενέργεια, πάντοτε και παντού.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, η οποία παρουσιάζει τεράστιες τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που έχει θέσει αυτό το στόχο και σκοπεύουμε να είμαστε η πρώτη που θα τον πετύχει.

Ξεκινάμε, οδεύοντας προς το στόχο για 24/7 καθαρή ενέργεια σε όλα τα κέντρα δεδομένων και τους χώρους εργασίας μας. Τα κέντρα δεδομένων μας τροφοδοτούν όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε στη καθημερινότητα σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε email που στέλνετε μέσω Gmail, κάθε ερώτημα που θέτετε στο Google Search, κάθε video που βλέπετε στο YouTube και κάθε διαδρομή που ακολουθείτε μέσα από το Google Maps, θα τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Μέχρι σήμερα, ήταν αδύνατον να φανταστεί κάποιος μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, δεδομένου ότι ούτε ο αέρας φυσάει πάντα ούτε ο ήλιος λάμπει το βράδυ. Όμως, χάρη στις νέες τεχνολογίες και τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, η υπόσχεση για σταθερή καθαρή ενέργεια θα είναι σύντομα εφικτή. Για να φτάσουμε εκεί, η Google θα επενδύσει σε μεθόδους που θα επιτρέψουν σε όλους μας να έχουμε πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια όπου και αν βρισκόμαστε στον κόσμο, όλο το 24ωρο. Θα υλοποιήσουμε έργα όπως σύζευξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και ενίσχυση της χρήσης μπαταριών. Προχωράμε με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που θα βελτιστοποιούν την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και θα παρέχουν έγκυρες προβλέψεις.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν 12.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025. Πιστεύουμε πως μπορούμε να επισπεύσουμε την παροχή καθαρής ενέργειας σε κοινότητες όλου του κόσμου και να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που έχουν καθυστερήσει τη δυνατότητά της να είναι διαθέσιμη σε σταθερή ροή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συμβάλλουμε στη δυνατότητα ενεργειακών επενδύσεων 5GW, μηδενικού άνθρακα

Μέχρι το 2030, θα παρέχουμε, μέσω επενδύσεων, 5 GW νέας καθαρής ενέργειας στις περιοχές της βιομηχανικής δραστηριότητάς μας.  Πιστεύουμε πως αυτό θα συγκεντρώσει 5 δις δολάριά σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας έτσι το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οχημάτων ετησίως και δημιουργώντας πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας στο κλάδο της ενέργειας.

Μέχρι το 2030 θα βοηθήσουμε 500+ πόλεις να μειώνουν 1 γιγα-τόνο εκπομπών άνθρακα ανά έτος

Οι πόλεις παράγουν το 70% των εκπομπών άνθρακα, παγκοσμίως. Το Environmental Insights Explorer της Google βοηθά πάνω από 100 πόλεις να παρακολουθούν τις εκπομπές τους εξαιτίας των κτιρίων και των οχημάτων και να αυξάνουν την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας, μέσα από ενημερώσεις για την απόδοση του ηλιακού δυναμικού τους. Σήμερα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε 3.000 πόλεις παγκοσμίως.

Δεσμευόμαστε επίσης να βοηθήσουμε πάνω από 500 πόλεις και τοπικές αρχές ανά την υφήλιο να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 1 γιγα-τόνο μέχρι το 2030 – δηλαδή, το αντίστοιχο με των εκπομπών μιας χώρας μεγέθους Ιαπωνίας για ένα χρόνο. Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις στήριξης μας σε πόλεις όπως το Αμβούργο και το Χιούστον και για το πώς επισπεύδουν τις δράσεις τους.

Βοηθάμε τους συνεργάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα

Παρουσιάζουμε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας και άλλους φορείς στην προσπάθεια μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος τους και των επιπέδων άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Πάνω από το 10% της ενεργειακής κατανάλωσης στις ΗΠΑ προέρχεται από τη θέρμανση και ψύξη των εμπορικών κτιρίων Με τη βοήθεια της μηχανικής εκμάθησης, η ενεργειακή κατανάλωση στα κέντρα δεδομένων της Google έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ τώρα το DeepMind και το Google Cloud φέρνουν αυτή τη τεχνολογία σε όλο το κόσμο για χρήση σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, κέντρα δεδομένων και άλλες εμπορικές και βιομηχανικές υποδομές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Cloud blog μας.

ΜΚΟ, πανεπιστήμια και κοινωνικοί φορείς παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Είμαστε σε συνεργασία με ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανισμών, όπως το Crowther Lab, για μια επιστημονοκεντρική λύση στο ζήτημα της αναδάσωσης και αποκατάστασης. Στην Ευρώπη, θεσπίζουμε το Google.org Impact Challenge, παρέχοντας 10 εκ. ευρώ για τη στήριξη ιδεών και έργων προώθησης της βιωσιμότητας, που θα επιλεγούν από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών.

Στηρίζοντας ένα 1 δις ανθρώπους μέσα από τα προϊόντα μας

Τέλος, τα προϊόντα της Google βοηθούν ήδη τον κόσμο να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις στη ζωή του, είτε είναι μέσα από τη χρήση του Google Maps ώστε να βρουν τρόπους μετακίνησης με ποδήλατο ή σταθμούς τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, ή όπως γίνεται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας το Google Flights για να βρουν τις πιο ‘καθαρές’ πτήσεις.

Υπάρχουν περισσότερα εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε και στόχος μας είναι, μέχρι το 2022, να βρούμε νέους τρόπους ώστε τα προϊόντα μας να βοηθήσουν 1 δις συνανθρώπους μας να λάβουν πιο βιώσιμες αποφάσεις.

Η επόμενη δεκαετία κλιματικής δράσης

Είμαστε αισιόδοξοι ότι, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις σωστές επενδύσεις σε υποδομές και εργαλεία, καθώς και τη στήριξη στους συνεργάτες, τις ΜΚΟ και τον κόσμο, η δεκαετία που διανύουμε θα είναι ίσως η πιο αποφασιστική για την κλιματική δράση. Είμαστε περήφανοι που εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε το κόσμο να φτάσει πιο κοντά σε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα για όλους μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Google στην υπηρεσία των ελληνικών ξενοδοχείων
Η Google στην υπηρεσία των ελληνικών ξενοδοχείων
Τη σύζευξη των δυνάμεων του με την Google για τον CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ανακοινώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
Η Google στην υπηρεσία των ελληνικών ξενοδοχείων
Η Πέγκυ Αντωνάκου νέα επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Η Πέγκυ Αντωνάκου νέα επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Η Πέγκυ Αντωνάκου είχε διατελέσει CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ προηγουμένως θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Πέγκυ Αντωνάκου νέα επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Η Google περιορίζει τις επισκέψεις στα γραφεία της
Η Google περιορίζει τις επισκέψεις στα γραφεία της
Η Google αποφάσισε χθες Δευτέρα να περιορίσει τις επισκέψεις στα γραφεία της στη Σίλικον Βάλεϊ, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Η Google περιορίζει τις επισκέψεις στα γραφεία της
Google: Nέα πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Google: Nέα πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Το Grow Greece with Google θα παρέχει μία σειρά από εργαλεία, εκπαιδεύσεις, συμβουλές και σημαντικές συνεργασίες για την υποστήριξη των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και όσων αναζητούν εργασία.
Google: Nέα πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της Ελλάδας