Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την Τέρνα Ενεργειακή

NEWSROOM
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την Τέρνα Ενεργειακή
Φώτο: Shutterstock

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της Τέρνα Ενεργειακή με στόχο η παραγωγική ικανότητα ρεύματος μέσω ΑΠΕ να φτάσουν τα 2.000 MW. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2018 αποτύπωσαν την ανοδική πορεία της εταιρίας παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα 154,4 εκατ ευρώ έναντι 125,5 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο 23%.

Η Τερνα Ενεργειακή ιδρύθηκε το 1997, ως θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και είναι θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το 2000 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 11,12 MW για να ακολουθήσει η εκτόξευση τα επόμενα χρόνια καθώς η δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά μέσω της απόκτησης σημαντικού αριθμού αδειών παραγωγής και της επέκτασης σε νέα αιολικά πάρκα, φτάνοντας πλέον τα 1.149 MW εγκαταστάσεων ΑΕΠ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Με την Ευρωπαϊκη Ένωση να έχει δεσμευτεί πως τουλάχιστον το 50-55% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030, η Τερνα Ενεργειακή αναδεικνύεται σε κορυφαία δύναμη στο χώρο με τις συνεχείς επενδύσεις της. Με την επέκταση της εταιρείας στις ξένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ηΤερνα Ενεργειακή εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 138,7 εκατ. ευρώ, με τα ebitda να είναι αυξημένα κατά 20,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δείχνοντας συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Η μετάβαση της ευρωπαϊκής αγοράς στην καθαρή ενέργεια, έχει δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκτιμά πως έως το 2020 θα έχει υπάρξει εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ έως 2.700 MW, με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν πως υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό» στα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Επίσης ο ενεργειακός σχεδιασμός του υπουργείου, αναφέρει ότι προκύπτουν ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση/ μπαταρίες/ μετατροπή σε αέριο) με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης μέχρι το 2025 τα 500 εκατ. ευρώ. Η αντλησιοταμίευση αποτελεί μια από τις πλέον δοκιμασμένες λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια ζωής μέχρι τα 50 έτη και θεωρείται από τις πλέον δόκιμες να εφαρμοστούν στη χώρα μας καθώς το επιτρέπει το ανάγλυφο του εδάφους, δίνοντας στην Ελλάδα την δυνατότητα να συμμετέχει ως παραγωγός και αποταμιευτής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

Ήδη δυο έργα της Τερνα Ενεργειακής ισχύος 680 MW βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο πακέτο Γιούνκερ, ενώ παράλληλα προωθεί ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα στην Ευρώπη με την επένδυση ύψους 277 εκατ. ευρώ για ένα υδροηλεκτρικό πάρκο παραγωγής 93MW και ένα αιολικό 90MW στο Αμάρι Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ