Η Eurobank ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της

NEWSROOM
Eurobank
Φωτό: Eurokinissi

Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ θα έχει η Eurobank από το swap των ελληνικών κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε με το ελληνικό Δημόσιο. Με την πρωτοβουλία αυτή, η τράπεζα ισχυροποιεί την κεφαλαιακή θέση της, ενώ για το ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του.

Η συναλλαγή συμφωνήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής, η Eurobank αντάλλαξε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. Ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά. Η κίνηση προσθέτει 40 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των λοιπών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 16,3% από 15,6% στο τέλους του 9μήνου, ενισχυμένος κατά περίπου 70μβ.

Σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στο 14,9% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPEs 62.5% (στοιχεία εννεαμήνου 2020), η Eurobank εισέρχεται στη νέα χρονιά με τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, κάτι που αποδεικνύεται και από το Texas ratio που είναι κοντά στο 60%.

ΣΧΕΤΙΚΑ