fbpx«Ηρακλής»: Μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

«Ηρακλής»: Μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα

«Ηρακλής»: Μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα

Στην επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής», που βοήθησε στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και στις δύο προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε αναπτυξιακή τροχιά, αναφέρεται ο Νότης Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σαρδελάς, το Ελληνικό Πρόγραμμα Περιουσιακών Στοιχείων, «Ηρακλής», είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα. Είναι η απόδειξη της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της αγοράς για τον σχεδιασμό, τη βελτίωση και την εφαρμογή του μηχανισμού που οδήγησε σε σημαντική μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας άνοιξε, επίσης, μια μεγάλη και λειτουργική αγορά, όπως αυτή των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων NPLs, που αν και υπήρξαν και στο παρελθόν, πλέον οι όγκοι που πραγματοποιούνται έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τον όγκο των κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Και δεν θα σταματήσουν, καθώς η επέκταση του προγράμματος, ο «Ηρακλής ΙΙ», είναι μια τεχνικά βελτιωμένη έκδοση που θα οδηγήσει σύντομα στην οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», επισημαίνει ο κ. Σαρδελάς.

Τόνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι το κράτος και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιτύχουν βέλτιστα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία να συνεχίσει, και πρέπει, ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων, προκειμένου ο τραπεζικός τομέας και η ελληνική οικονομία να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

 

Οι προοπτικές βελτιώνονται

Ο κ. Σαρδελάς δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βελτίωση του ελληνικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Αυτή η βελτίωση στις μακροοικονομικές συνθήκες και σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς NPLs και στην επιτυχία τιτλοποιημένων προϊόντων συνδεδεμένων με NPL στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Σαρδελάς επικεντρώνει την προσοχή, ωστόσο, και στις επόμενες προκλήσεις που καλείται η χώρας μας να αντιμετωπίσει, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο «Ηρακλής».

Η πρώτη πρόκληση σχετίζεται με τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19. Πράγματι, τα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με τις επιδόσεις των projects των NPLs καταρτίστηκαν σε μια εποχή που η επίδραση της πανδημίας δεν είναι ακόμη γνωστή σε όλο της το εύρος. Ο αρνητικός αντίκτυπος στις προβλεπόμενες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων λόγω της πανδημίας μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στις τιτλοποιήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του «Ηρακλή».

Αυτή η πρόκληση είναι εν μέρει διαχειρίσιμη, καθώς το βελτιωμένο πλαίσιο παρέχει τους μηχανισμούς εκείνους που απαιτούνται, όπως η περίοδος χάριτος, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι.

 

Πτωχευτικός κώδικας

Η δεύτερη πρόκληση, που είναι ανεξάρτητη από την αρχιτεκτονική του συστήματος «Ηρακλής», σχετίζεται με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Ο νέος νόμος εισάγει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεσμικών και νομικών αλλαγών, με πολλές μη δοκιμασμένες ακόμη προβλέψεις, όπως π.χ. την ικανότητα για πρώτη φορά, ατόμων / μη εμπόρων να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Είναι ένα περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που απαιτεί για την εφαρμογή του σημαντικό αριθμό δευτερογενών νομοθετικών ρυθμίσεων και προφανώς βελτιώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, για το πώς θα εφαρμοστούν στις διαδικασίες πτώχευσης τέτοιες ριζικές αλλαγές, αλλά και εάν τυχόν τέτοιου είδους ζητήματα ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των χαρτοφυλακίων NPL.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρδελάς, είναι πολύ σημαντικό το νέο πλαίσιο να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των οφειλετών και των πιστωτών. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νέου πλαισίου και να είναι έτοιμοι να προβούν γρήγορα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκρήτια Τράπεζα: Με το βλέμμα στην ανάπτυξη
Παγκρήτια Τράπεζα: Με το βλέμμα στην ανάπτυξη
Με σημαντικά βήματα προόδου κλείνει την προηγούμενη χρήση της η Παγκρήτια Τράπεζα που παρά την πανδημία κατάφερε να ξεκινήσει με αξιώσεις το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και το οποίο προβλέπει σημαντική μείωση των NPEs, αλλά και την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Παγκρήτια Τράπεζα: Με το βλέμμα στην ανάπτυξη
MYTILINEOS: Σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας
MYTILINEOS: Σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 77 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με Euro 69 εκατ. το 2020.
MYTILINEOS: Σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας
Η INTRASOFT υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η INTRASOFT υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στόχος της Χάρτας Διαφορετικότητας είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. 
Η INTRASOFT υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Aegean παρέλαβε ακόμη ένα αεροσκάφος Α321neo
Η Aegean παρέλαβε ακόμη ένα αεροσκάφος Α321neo
Η παραγγελία των 46 Airbus A320neo που η Aegean ξεκίνησε να παραλαμβάνει ήδη από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου και συνεχίζεται.
Η Aegean παρέλαβε ακόμη ένα αεροσκάφος Α321neo