Η Tesla περιμένει ανάπτυξη 50% παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας

NEWSROOM
Tesla
Tesla/ Φωτογραφία AP

Οι πωλήσεις της Tesla θα αυξηθούν άνω του 50% το 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέγραψε πέρυσι κέρδη ρεκόρ που έφτασαν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις της εταιρείας εκτινάχθηκαν κατά 71% στα 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς παρέδωσε περισσότερα από 936.000 οχήματα στους πελάτες της.

Ωστόσο η εταιρεία προειδοποίηση ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί καθώς τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που επηρεάζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγική της ικανότητα.

Ο Μασκ δήλωσε ότι το 2021 ήταν «μια χρονιά επανάστασης για την Tesla και για τα ηλεκτρικά οχήματα γενικότερα». «Ενώ παλέψαμε, όπως όλοι, με τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του έτους, καταφέρουμε να αυξήσουμε τον όγκο μας κατά σχεδόν 90% το 2021», πρόσθεσε.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της ήταν ο «ο κύριος περιοριστικός παράγοντας» για την ανάπτυξη «η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2022», προσθέτοντας ότι αναμένει να είναι άνετα πάνω από 50%» το 2022.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με την έλλειψη μικροτσιπ, μεταξύ άλλων εμπλοκών στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, αν και η Tesla έχει θεωρήσει ότι τα πήγαινε καλύτερα από τους άλλους. Χρησιμοποιεί τσιπ που είναι λιγότερο σπάνια και ξαναγράφει γρήγορα το λογισμικό, ενώ οι ανταγωνιστές επιβραδύνουν την παραγωγή.

«Περισσότερα εργοστάσια»

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, διαθέτει πλέον εργοστάσια στην Κίνα και το Τέξας, ενώ ένα ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή στο Βερολίνο. Τα εργοστάσια αναμένεται να βοηθήσουν την Tesla να επεκτείνει δραματικά την παραγωγή της, ακόμα και καθώς αντιμετωπίζει νέο ανταγωνισμό από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες που στρέφουν την προσοχή τους στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Tesla αντιμετωπίζει την πρόκληση να ανοίξει δυο εργοστάσια για τσιπ και άλλα εξαρτήματα σε έλλειψη, νέες μπαταρίες και τεχνολογίας που πρέπει να εισαχθούν. Ωστόσο ο Μασκ δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή νέων εργοστασίων σε νέες τοποθεσίες στο μέλλον.

Κοιτάζοντας μπροστά ο Μασκ δήλωσε ότι αναμένει ότι τα πλήρως αυτοκινούμενα αυτοκίνητα «θα γίνουν η πιο σημαντική πηγή κερδοφορίας για την Tesla». «Τα αυτοκίνητα του στόλου που ουσιαστικά γίνονται αυτοκινούμενα μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού μπορεί να καταλήξουν να είναι η μεγαλύτερη αύξηση της αξίας του ενεργητικού από οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι άλλες εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν απειλή σημειώνοντας στο Twitter ότι οι ανταγωνιστές όπως η GM έχουν «περιθώρια βελτίωσης».

Ο Νταν Ίβες, αναλυτής της Wedbush Securities, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Tesla θα ήταν σε θέση να παραδώσει 10 έως 20% περισσότερα αυτοκίνητα τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους χωρίς τα προβλήματα εφοδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ