ICAP: Βελτίωση πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων

NEWSROOM
ICAP: Βελτίωση πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων από το 2017 και μετά διαπιστώνει η ICAP.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, το 2017 η Οικονομία στην Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις είχαν αντίκτυπο στα συνολικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας καθώς παρατηρήθηκε βελτίωση στη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, σημειώνει η ICAP.

Ειδικότερα, 32% των εταιρειών κατατάσσονταν σε ζώνες «Υψηλού Κινδύνου», έναντι 40% το 2016. Οι μικρές εταιρείες συνέχισαν τη σημαντικά βελτιωμένη εικόνα τους με μόλις 30% εξ αυτών να εμφανίζονται πλέον σε ζώνες Υψηλού Κινδύνου, έναντι 46% το 2016. Οι μεγάλες εταιρείες σε αυτές τις ζώνες αντιπροσώπευσαν πλέον το 32% από το 40% το 2016.

Στους επιμέρους τομείς της Οικονομίας, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση κατά 8% των εταιρειών σε διαβαθμίσεις Χαμηλού και Μεσαίου Κινδύνου (από 25% το 2016, σε 33% το 2017) με την αντίστοιχη μείωση κατά 9% των διαβαθμίσεων Υψηλού Κινδύνου στη Βιομηχανία.

Αντίστοιχες βελτιώσεις, αν και σε μικρότερη κλίμακα, παρατηρούνται και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Το 2018, η έξοδος πλέον από το πρόγραμμα επιτήρησης και η προοπτική απευθείας πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές δημιουργεί αισιοδοξία και προβλέψεις σημαντικής ανάπτυξης, η οποία όμως ενδέχεται να μετριαστεί από την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την πολιτική αβεβαιότητα και την μη τήρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μέσα σε ένα θετικό κλίμα, θα συνεχίσουν την αποκλιμάκωση τους από τις ζώνες Υψηλού κινδύνου, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των Οικονομικών Επιδόσεων, στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων πιστωτικού κινδύνου και πληροφόρησης, στη γεωγραφική και προϊοντική διαφοροποίηση, στον έλεγχο των αποθεμάτων και στον εξορθολογισμό του κόστους.

Τέλος, ένας ακόμα παράγοντας που καταδεικνύει τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας τα τελευταία έτη είναι η πορεία του Δείκτη Ασυνέπειας, ο οποίος παρόλο που διατηρείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζει σαφή σημεία βελτίωσης, υποχωρώντας στο 21%.

ΣΧΕΤΙΚΑ