Η Cosmote φέρνει την κάρτα eSIM στην Ελλάδα

Πηγή: Eurokinissi

Με το λανσάρισμα της ενσωματωμένης κάρτας eSIM από την Cosmote η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας γίνεται ακόμα πιο «αόρατη» για τον καταναλωτή, αφού καταργείται η κλασική κάρτα SIM όπως την έχουμε γνωρίσει από τα πρώτα βήματα της κινητής τηλεφωνίας.

Η άφιξη της eSIM αναμενόταν εδώ και λίγα χρόνια μετά την ενσωμάτωση της σχετικής τεχνολογίας σε smartphones και tablets, πρωτίστως από την Apple και μετά και από άλλους κατασκευαστές.

Ωστόσο στην Ελλάδα και τουλάχιστον στην πρώτη φάση παροχής της σχετικής δυνατότητας, η eSIM θα είναι διαθέσιμη μόνο για τα iPad Pro των 11 και 12,9 ιντσών και για το ρολόι Samsung Galaxy Watch, όχι όμως και στα νέα iPhone της Apple, καθώς για αυτά θα χρειαστεί να προηγηθεί αναβάθμιση του λογισμικού τους.

Ουσιαστικά η eSIM είναι η αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων. Ξεκινήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τις σχετικά μεγάλες κάρτες SIM, που ήταν απαραίτητες για να συνδεθεί το τηλέφωνο με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αργότερα άρχισαν να συρρικνώνονται και έχουν πια μικρύνει τόσο πολύ που το να γίνουν, τελικά, κυριολεκτικά αόρατες για τον τελικό χρήστη ήταν το αμέσως επόμενο βήμα.

Η eSIM βρίσκεται αποθηκευμένη στο εσωτερικό του τηλεφώνου, για την ακρίβεια σε ένα chip όπου περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα τα στοιχεία του συνδρομητή και της σύνδεσης. Η ενργοποίηση και ρύθμισή της γίνεται με τη χρήση ενός κωδικού QR code που λειτουργεί ως «κλειδί», ενώ τα σχετικά δεδομένα που αποθηκεύονται στο ειδικό chip και ενεργοποιούν τη σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, μεταφέρονται στη συσκευή μέσω διαδικτύου.

Η ευκολία για τους καταναλωτές, που δεν χρειάζεται πια να χειρίζονται ακόμα και με το... τσιμπιδάκι τις μίνι κάρτες SIM με κίνδυνο να τις χάσουν, είναι προφανής. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των eSIM είναι πως μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε λύσεις αυτοματισμών, σε εφαρμογές που διαφορετικές μηχανές επικοινωνούν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για τον συντονισμό διαδικασιών και εργασιών. Ενα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι η διαχείρηση, η ρύθμιση, η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου χωρίς να απαιτείται φυσική πρόσβασης όπως ισχύει με τις συμβατικές κάρτες SIM. Στο "Διαδίκτυο των Αντικειμένων" η δυνατότητα αυτή έχει μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με σχετικά μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2020 θα υπάρχουν σχεδόν 21 δισ. συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και ό,τι μπορεί να μειώσει το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης θα είναι ευπρόσδεκτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ