Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των τραπεζών

Economista
ECONOMISTA
Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των τραπεζών

Μπορεί το 2018 να ήταν έτος ανάκαμψης για την οικονομία και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ωστόσο η εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο παραπέμπει σε καταστροφή. Ή σωστότερα σε επικείμενη καταστροφή.

Από τα τέλη του 2017 ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει απώλειες 54,2% υπερδιπλάσιες των απωλειών του Γενικού Δείκτη ο οποίος καταγράφει υποχωρεί κατά 25,5%. Χθες ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 303,72 μονάδες που αποτελεί νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη. Χαρακτηριστικό της καταστροφής που έχει σημειωθεί είναι ότι ο δείκτη των τραπεζικών μετοχών στις αρχές του 2014 βρίσκονταν στο επίπεδο των …32.000 μονάδων ή 10.426% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η εικόνα των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μόνο σε ανάκαμψη της οικονομίας δεν παραπέμπει: την πιο «καλή» επίδοση εμφανίζουν Alpha Bank και Eurobank με απώλειες 42% και 45,1% αντίστοιχα ενώ Εθνική και Πειραιώς σημείωσαν βύθιση κατά 68,3% και 74,6% αντίστοιχα!

Εκ πρώτης άποψης οι μεγάλες απώλειες των τραπεζών μοιάζουν παράλογες: η οικονομία ανακάμπτει, η ρευστότητα ενισχύεται, οι τράπεζες ξεπερνούν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ τα σχέδια του ΤΧΣ και τις Τράπεζας της Ελλάδος, για την δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως όλα αυτά δεν φαίνεται να συγκινούν τους επενδυτές.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης απογοήτευσης που επικρατεί είναι ότι χθες η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,467 ευρώ στο επίπεδο δηλαδή που διαπραγματεύονταν πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης με την Grivalia κίνηση με την οποία η τράπεζα ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσο και η κεφαλαιοποίησή της σήμερα, και η οποία της επιτρέπει να προχωρήσει άμεσα στην μεγάλη μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.

Πέραν των πιέσεων που υποδαυλίζουν τα hedge funds που παίζουν σορτ –δηλαδή ρευστοποιούν μετοχές που δανείζονται- την ελληνική αγορά το βασικό πρόβλημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των τραπεζών είναι ότι η Ελλάδα έχει κουράσει. Κανένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει ελληνικούς τίτλους καθώς κανένας πια δεν πιστεύει στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζεται ως μια χώρα ειδική περίπτωση. Επίσης υπάρχει ανησυχία ότι και στο θέμα των κόκκινων δανείων υπάρχει κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το 2019 είναι έτος εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν είναι προάγγελος καταστροφής απλά αποτυπώνει την απαξίωση του χρηματιστηρίου και την κυριαρχία των σορτ επενδυτών. Στην πτώση των τελευταίων ημερών πάντως συνέβαλε καθοριστικά η αστάθεια, η ανησυχία και η έντονη πτώση στις αγορές του εξωτερικού, που αποθάρρυνε κάθε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο η ισχυρή άνοδος στις ΗΠΑ την Τετάρτη και το εντυπωσιακό κλείσιμο χθες, όπου ο Dow Jones όχι μόνο ανέκτησε τις αρχικές μεγάλες απώλειες (-600 μονάδες) αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μεγάλα κέρδη 1,14% ή +260 μονάδες, δημιουργούν προσδοκίες ότι θα εκδηλωθεί ισχυρή αντίδραση και στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε με σημαντική άνοδο της τάξης του 1% η οποία όμως γρήγορα χάθηκε λόγω των σημαντικών απωλειών στο εξωτερικό, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλεις 1,77%.

ΣΧΕΤΙΚΑ