Νέες επενδύσεις από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Lavipharm

NEWSROOM
lavipharm

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με ισχυρές και υγιείς βάσεις ανοίγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Lavipharm. Έχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια συνολικού ποσού 51,28 εκατ. ευρώ καθώς και την διαπραγμάτευση, εκ νέου, των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δρομολογεί την υλοποίηση ενός πενταετούς (2022-2026) επενδυτικού προγράμματος διασφαλίζοντας τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης που έχει κατακτήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Μιλώντας εχθές σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή αναφέρθηκε στην απώλεια του Θανάση Λαβίδα, στα λάθη του παρελθόντος, στην αποτυχημένη επένδυση στις ΗΠΑ και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία και είχαν ως αποτέλεσμα αρνητικά ίδια κεφάλαια για μια δεκαετία και μετοχές υπό καθεστώς επιτήρησης. «Έχουμε αντιμετωπίσει και ξεπεράσει πολλές προκλήσεις αλλά μπορούμε να οδηγήσουμε την Lavipharm στη νέα εποχή. Οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν από το 2017 έχουν αποδώσει καρπούς» ανέφερε ο κ. Λαβίδας.

Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Lavipharm συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αναδεικνύοντάς τη σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική επαναφορά στο χρηματιστηριακό τοπίο. Εφεξής, θα έχει τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κρατικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, η κεφαλαιακή ενίσχυση των 51,28 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που περιλαμβάνει αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέο εργαστήριο R&D και άλλες επενδύσεις.

«Εξασφαλίσαμε τα αναγκαία κεφάλαια για να υλοποιήσουμε το επενδυτικό πλάνο της Lavipharm» σημείωσε ο κ. Λαβίδας και συμπλήρωσε: «Έχουμε πλέον καθαρή θετική θέση, οι μετοχές βγήκαν από την επιτήρηση και το πλάνο μας προχωρά κανονικά». Μάλιστα, εκτίμησε ότι το 2024 η εταιρεία θα έχει τις προϋποθέσεις να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της για τη χρήση του 2023. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της Lavipharm, ο κ. Λαβίδας υπογράμμισε ότι ο τζίρος από τα περίπου 46 εκατ. ευρώ το 2021 (προ clawbacks και rebates) θα διαμορφωθεί στα 112 εκατ. ευρώ το 2026. Σημειώνεται ότι το 30% των εσόδων της Lavipharm προέρχεται από τις διεθνείς πωλήσεις και το υπόλοιπο 70% από τις πωλήσεις στην Ελλάδα. Στόχος της διοίκησης είναι στο προσεχές μέλλον η διεθνής δραστηριότητα να αποτελεί το 50% των καθαρών πωλήσεων της Lavipharm.

Εστιάζοντας στην αναπτυξιακή πορεία της Lavipharm, ο κ. Λαβίδας εκτίμησε ότι θα προέλθει από τέσσερις βασικούς άξονες που έχουν τεράστιες προοπτικές. Συγκεκριμένα, από την ευκαιρία που δίνεται στην εταιρεία με την εξαγορά του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης. Σημειώνεται ότι το patch κλονιδίνης, είναι ένα πρωτότυπο σκεύασμα κατά της υπέρτασης, το οποίο πραγματοποιεί στην Ιταλία πωλήσεις γύρω στα 7 εκατ. ευρώ και αποδίδει EBITDA 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι οι πωλήσεις του φαρμάκου να αναπτυχθούν περαιτέρω στην Ιταλία, όπου η αγορά της υπέρτασης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ και να κυκλοφορήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης, η ανάπτυξη θα προέλθει από τη συνεργασία με τη Zentiva, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενοσήμων στον κόσμο καθώς και από την κυκλοφορία επτά νέων προϊόντων δικής της έρευνας, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Μεγάλη ώθηση εκτιμάται ότι θα δώσει η στρατηγική συνεργασία της Lavipharm με την TIKUN Europe, φαρμακευτική εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων ιατρικής κάνναβης. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Lavipharm θα αναλάβει την εμπορική διανομή των νέων προϊόντων της TIKUN, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά το 2023 και για περίοδο πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Αφορούν τελικά προϊόντα ιατρικής κάνναβης που θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα και τα νέα, εξειδικευμένα προϊόντα συμπληρώματος διατροφής κανναβιδιόλης /CBD που θα παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στη Γαλλία. Η πρώτη αυτή μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης θα λειτουργήσει στην Κόρινθο και αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ