Πώς η Apple δεν προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού

Apple Store/ Φωτογραφία AP Mark Lennihan

Την ώρα που οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις η Apple κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη.

Η Meta είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο για περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας. Πιο πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις, ενώ το ίδιο θα κάνει και η μητρική της Google σε 12.000 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή και η Amazon θα κόψει 18.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η επιλογή της Apple να γίνει πιο σφικτή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την έχει βοηθήσει να μην ενταχθεί, για την ώρα, στο παραπάνω γκρουπ εταιρειών. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Apple παραμένει πιο ανθεκτική σε σχέση με τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ο αριθμός του προσωπικού της Apple αυξήθηκε κατά 20% σε 164.000 εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης. Συγκριτικά, οι ανταγωνιστές της αύξησαν τις προσλήψεις, με την Microsoft να αυξάνει το προσωπικό της κατά 53%, την Alphabet κατά 57% και την Meta κατά 94% την ίδια περίοδο.

Βέβαια η Apple δεν είναι ανέγγιχτη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της τεχνολογίας, με το τρίμηνο Δεκεμβρίου να θεωρείται πιο δύσκολο από το συνηθισμένο λόγω των προβλημάτων με το εργοστάσιο κατασκευής στην Κίνα.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Apple δεν θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Ωστόσο αυτό μπορεί να μη γίνει μέσω απολύσεων αλλά μη αντικατάστασης κάποιων εργαζόμενων που θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες ενέργειες για να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη. Μια τέτοια κίνηση έγινε όταν η Apple αποφάσισε να μη παρέχει δωρεάν γεύματα σε όσους βρίσκονται στην εταιρική της εστία, κάτι που εξακολουθούν να προσφέρουν στο εργατικό τους δυναμικό η Alphabet και η Meta.

Η τελευταία φορά που η Apple προχώρησε σε μαζικές απολύσεις ήταν 1997, την εποχή της επιστροφή του Steve Jobs στον οργανισμό. Τότε, περίπου 4100 εργαζόμενοι απολύθηκαν για να μειωθούν τα έξοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ