Κολοσσιαία επένδυση της Tesla στο Μεξικό

Tesla/ Φωτογραφία AP

Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla, θα επενδύσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο στη βόρεια πόλη του Μεξικό, το Μοντερέι, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η κίνηση, η οποία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την Tesla, θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στις ελπίδες του Μεξικού να επωφεληθεί από επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα διάλεγαν κοντινές χώρες στην Ασία για τις κατασκευαστικές τους δραστηριότητες.

Η υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε τη σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στο Όστιν του Τέξας για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λοπέζ Ομπραδόρ, είχε ανακοινώσει ότι η Tesla πρόκειται να ανοίξει εργοστάσιο στο Μοντερέι στο Βόρειο Μεξικό, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα αμερικανικά σύνορα. Μίλησε για ένα «πολύ μεγάλο» εργοστάσιο και μία «τεράστια επένδυση, που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας».

Η Μεξικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Έλον Μασκ ήταν πολύ εποικοδομητικές και ότι ο επιχειρηματίας έδειξε να κατανοεί τις ανησυχίες, ειδικά όσον αφορά θέματα όπως τη χρήση ανακυκλωμένου νερού, καθώς τον περασμένο Ιούλιο, η χώρα κήρυξε κατάσταση συναγερμού, λόγω της ξηρασίας.

Να θυμίσουμε ότι η Tesla διαθέτει ήδη εργοστάσια στην Κίνα, τη Γερμανία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ, όπως μεταδίδει το Associated Press, η εταιρεία αντιμετωπίζει όλο και αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς στην αγορά μπαίνουν όλο και περισσότερες Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και παραδοσιακοί κολοσσοί, όπως η General Motors και η Volkswagen.

Το Μεξικό θεωρεί ότι τα αποθέματα που διαθέτει σε λίθιο είναι κομβικής σημασίας στο ρόλο που θέλει να παίξει στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ειδών τεχνολογίας.

Πέρυσι, η Βουλή της χώρας ενέκρινε νόμο, με τον οποίο η εξόρυξη και εκμετάλλευση μετάλλων δίνεται στο κράτος.

Εξ άλλου, η αυτοκινητοβιομηχανία παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη Μεξικανική οικονομία – τη δεύτερη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βραζιλία – καθώς φιλοξενεί πολλές αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες.

Το Μεξικό είναι ο έβδομος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, έχοντας παράξει τρία εκατομμύρια οχήματα το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει το 3,5% του ΑΕΠ και το 2021 απασχολούσε 930.000 ανθρώπους, με τις ξένες επενδύσεις στον τομέα να φτάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, η γερμανική, BMW, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 870 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Μεξικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ