Στ. Ιωάννου (Eurobank): Στόχος η ενδυνάμωση της παρουσίας της Εurobank σε Ελλάδα, Κύπρο & Βουλγαρία

NEWSROOM
Στ. Ιωάννου (Eurobank): Στόχος η ενδυνάμωση της παρουσίας της Εurobank σε Ελλάδα, Κύπρο & Βουλγαρία
Shutterstock

Σε τρεις δυναμικές αγορές, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, όπου διαθέτει συστημική παρουσία, επικεντρώνεται η στρατηγική της Εurobank μετά την ανακοίνωση για την αποχώρηση της Τράπεζας από τη Σερβία. Ειδικότερα, μετά από μια επιτυχή και μακράς διαρκείας παρουσία της Eurobank στην Σερβία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Group COO & διεθνών δραστηριοτήτων, η τράπεζα επιταχύνει την εφαρμογή της στρατηγικής της για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων αποδόσεων στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται και έχει συστημική παρουσία.

Όπως ανακοινώθηκε η Εurobank προχώρησε στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Eurobank Direktna, όπου κατέχει το 70%, στην AIK Banka Beograd με αποτίμηση που ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ για το 100% της Τράπεζας. Πρόκειται για μία τιμή, που σύμφωνα με πληροφορίες, αντιστοιχεί σε Price to Tangible Book Value 0.96, δηλαδή σε τιμή σχεδόν ίση με τη λογιστική αξία και θεωρείται εξαιρετική, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως τονίζει ο κ. Στ. Ιωάννου, η Εurobank υλοποιεί σταθερά και με συνέπεια μία στρατηγική ενίσχυσης της παρουσία της στο εξωτερικό. «Κοιτάμε πάντα δύο βήματα μπροστά και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες» σημειώνει, τονίζοντας πως η αποχώρηση από τη Σερβία αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής αυτής, αφού τα κεφάλαια που θα προέλθουν από την πώληση θα διοχετευτούν στην ανάπτυξη εργασιών στις αγορές στις οποίες ο Όμιλος έχει επιλέξει να δώσει έμφαση, δηλαδή σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Παράλληλα, η θυγατρική της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να αποτελεί το κέντρο παροχής υπηρεσιών private banking, τομέα που κατέγραψε το 2022 άνοδο των επενδύσεων, καταθέσεων και δανείων που διαχειριζόταν κατά Euro600 εκατ. ή 7% συγκριτικά με το 2021.

Στις τρεις αγορές, που στοχεύει ο Όμιλος, ο κ. Στ. Ιωάννου υπογραμμίζει πως η Eurobank διατηρεί συστημική παρουσία, με υψηλό μερίδιο αγοράς ενώ αποτελεί στρατηγική στόχευση η ενίσχυση των θέσεών της εξετάζοντας διαρκώς νέες ευκαιρίες και πιθανές εξαγορές. Ενδεικτικά, στη Βουλγαρία, ο Όμιλος, μετά την απόκτηση της Alpha Bank Βουλγαρίας και της Τράπεζας Πειραιώς στο πρόσφατο παρελθόν, το 2022 εξαγόρασε τη μονάδα καταναλωτικής πίστης της BNP, με περίπου 400 εκατ. δάνεια και κερδοφορία υψηλότερη ακόμη και από αυτή της Eurobank-Direktna. Επίσης, στην Κύπρο, αυξήθηκε το ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα, περίπου στο 30%. Στον αντίποδα, η θυγατρική του Ομίλου στη Σερβία βρισκόταν στην 9η θέση με μερίδιο μόλις 5,5% της τοπικής αγοράς ακόμη και μετά την απορρόφηση της Direktna Banka.

Έμπρακτη απόδειξη της έμφασης που δίνει η Eurobank στις διεθνείς της δραστηριότητες, αποτελούν τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάζει και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται να καταγράψουν ρεκόρ για το 2022. Ειδικότερα, με τις διεθνείς δραστηριότητες της Τράπεζας να καλύπτουν το 1/3 των συνολικών εσόδων της, η Εurobank αναμένει για το 2022 ετήσια αύξηση δανείων προ προβλέψεων κατά 11% στα 10,6 δισ. ευρώ και καταθέσεων 9% στα 17,7 δισ.ευρώ, ενώ για τα Λειτουργικά Κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται ετήσια αύξηση άνω του 20%.

ΣΧΕΤΙΚΑ