Η Apple επεκτείνει το πάγωμα των προσλήψεων -Έρχεται αλλαγή πολιτικής στα μπόνους

NEWSROOM
Το logo της Apple
Το logo της Apple/ Φωτογραφία AP

Εν μέσω πτώσης των εσόδων, η Apple αποφάσισε να επεκτείνει το πάγωμα των προσλήψεων, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με την καταβολή μπόνους.

Στα τέλη του περασμένου έτους η Apple πάγωσε τις προσλήψεις για τις περισσότερες θέσεις, εκτός από αυτές που αφορούσαν την έρευνα και την ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Τότε το καθεστώς δεν ίσχυε για τις ομάδες που εργάζονται σε μελλοντικές συσκευές και μακροπρόθεσμα πρότζεκτ αλλά πλέον το πάγωμα ισχύει για περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Apple επιλέγει να μην αναπληρώσει κενά υπαλλήλων που αποχωρούν σε μια προσπάθεια να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Τι αλλάζει στα μπόνους

Εκτός από την επιβράδυνση των προσλήψεων, η Apple σχεδιάζει να μειώσει τη συχνότητα των μπόνους για μέρος του εταιρικού της εργατικού δυναμικού. Συνήθως η Apple παρέχει μπόνους και προαγωγές μια ή δυο φορές το χρόνο ανάλογα με το τμήματα, με τα επιπλέον χρήματα να καταβάλλονται τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Ωστόσο πλέον η εταιρεία θα εφαρμόσει ένα μοντέλο με τα μπόνους να περιορίζονται σε μια φορά το χρόνο. Οι πληρωμές θα παρέχονται τον Οκτώβριο σε όλες τις ομάδες και οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το πλήρες μπόνους.

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, θα πληρωθεί επίσης λιγότερα τη φετινή χρονιά καθώς πρόκειται να λάβει 49 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ένας στάνταρ μισθός, μπόνους και μετοχές. Μπορεί το νούμερο να φαντάζει μεγάλο αλλά είναι μειωμένο κατά 50% από τα 99 εκατομμύρια που έλαβε ο Κουκ το 2022.

Σε αντίθεση με πολλές εταιρείες τεχνολογίας, η Apple δεν ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις, εστιάζοντας αντίθετα στη μείωση των προσλήψεων. Το Twitter προχώρησε σε μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ. Μέσα στην εβδομάδα ο Facebook έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να απολήσει 10.000 εργαζόμενους. Η Microsoft έκοψε την ομάδα ηθικής της τεχνικής νοημοσύνης αυτό το μήνα μετά από αρκετές άλλες απολύσεις που είχαν προηγηθεί. Από τις μαζικές απολύσεις γλίτωσε ούτε η Alphabet, μητρική της Google, που απέλυσε 12.000 εργαζόμενους τον Ιανουάριο.

Κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2023, η Apple είδε πτώση 5% στα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για δεύτερο οικονομικό τρίμηνο η εταιρεία αναμένει αξιοσημείωτη μείωση των εσόδων από Mac και iPad.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ