Συναγερμός για τους Έλληνες εξαγωγείς στην Άπω Ανατολή!  

Φωτογραφία: Shutterstock

Τα δίχτυα του και σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, έχει ρίξει κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο Χονγκ- Κονγκ, αλλά δεν αποκλείεται τα πλοκάμια του να “αγκαλιάζουν” κι άλλες χώρες της Άπω Ανατολής.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν στην ελληνική πρεσβεία πληροφορίες ότι κάποια εταιρία, με το όνομα Golden Mango International Company ζητάει χρηματικά ποσά για να εκδώσει- υποτίθεται- πιστοποιητικά, που είναι αναγκαία για την εισαγωγή “ευαίσθητων” προϊόντων στην Κορέα. Με μια απλή αναζήτηση στα μητρώα των Επιμελητηρίων, προέκυψε ότι τέτοια επιχείρηση, με διεύθυνση Room 606, 6/F, Hollywood Centre, No. 77-91 Queen's Road West, Sheung Wan, Hong Kong, πολύ απλά δεν υπάρχει και πως πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη. Αμέσως σήμανε συναγερμός.

Η εταιρεία Golden Mango International Company, έχει απευθυνθεί σε τέσσερις ελληνικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή και εξαγωγή σπιρουλίνας με προφανή σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα η εν λόγω εταιρεία, εμφανιζόμενη να έχει έδρα το Hong Kong, εκδηλώνει ενδιαφέρον να εισάγει στην Ν. Κορέα προϊόντα ελληνικών εταιρειών. Ωστόσο προκειμένου να εξάγουν στην Ν. Κορέα τους ζητά να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό KS υποδεικνύοντάς τους μάλιστα ότι μπορούν να το εκδώσουν με αντίτιμο 10.000 ευρώ από εταιρεία που έχει σχέση με την Πολωνία!

Όπως τονίζει στο σχετικό σημείωμα η ελληνική πρεσβεία, δεδομένου ότι αυτό το πιστοποιητικό απαιτείται αποκλειστικά για τις κορεατικές εταιρείες, η εν λόγω απαίτηση είναι παραπλανητική και για το λόγο αυτό η πρεσβεία απέτρεψε τις εταιρείες από το να προβούν σε οιαδήποτε περαιτέρω επαγγελματική συνεργασία μαζί της.

Σημειώνεται ότι σε μια περίπτωση η ελληνική εταιρεία που δέχθηκε αντίστοιχο αίτημα από την Golden Mango έθεσε υπόψη τους ότι δεν χρειάζεται το εν λόγω πιστοποιητικό, καθώς είχε ειδική ενημέρωση από το Γραφείο της ελληνικής πρεσβείας. Οι επιτήδειοι δεν πτοήθηκαν και αποκρίθηκαν ότι βεβαίως δεν χρειάζεται αλλά ισχυριζόμενοι ότι ευρέθησαν ορισμένα φορτία που εισήχθησαν από χώρες της Ευρώπης μολυσμένα, επιθυμούν την έκδοσή του πριν αρχίσουν την επιχειρηματική συνεργασία με την ελληνική επιχείρηση!

Παράλληλα ο ΣΕΒΕ ενημέρωσε τις Ελληνικές Αρχές, ότι η εν λόγω εταιρεία επικοινώνησε με ελληνική επιχείρηση που εξάγει βιολογικά τρόφιμα, οίνους, ελαιόλαδο, ελιές και κονσερβοποιημένα ψάρια και λαχανικά με αντίστοιχο αίτημα. Δυστυχώς η ελληνική εταιρεία προέτρεξε και έστειλε και δείγματα, αλλά ευτυχώς απετράπη η ανταπόκρισή της στο βασικό αίτημα να καταβάλει ποσό 9.500 ευρώ για έκδοση του επίμαχου πιστοποιητικού ισχύος 5 ετών.

Σημειωτέον ότι από την 1η Ιουλίου του 2011 τέθηκε σε ισχύ η “Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας”, η οποία προβλέπει σταδιακή κατάργηση των εισαγωγικών δασμών για τα περισσότερα προϊόντα. Για τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων-ποτών ελληνικού ενδιαφέροντος, οι εισαγωγικοί δασμοί έχουν πια μηδενισθεί, ενώ για κάποια προϊόντα, όπως το μέλι, ισχύει ειδικό καθεστώς ποσοστώσεων (quotas).

Η χώρα μας δεν μπορεί ακόμη να εξάγει στην Κορέα προϊόντα κρέατος ή νωπά φρούτα και λαχανικά (με εξαίρεση το ακτινίδιο), καθώς δεν έχουν συνυπογραφεί μέχρι στιγμής τα απαραίτητα διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε για το ακτινίδιο μόλις τον Μάϊο του 2020 ενώ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο για το χοιρινό κρέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ