Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δοκιμή καλής λειτουργίας του Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα

NEWSROOM
ΔΕΣΦΑ
ΔΕΣΦΑ

Ξεκίνησε η τροφοδοσία της αγοράς με υγροποιημένο φυσικό Αέριο (LNG) που μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές με βυτιοφόρα τα οποία εφοδιάζονται από τον νέο ειδικό τερματικό σταθμό που κατασκεύασε ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Τρεις εταιρείες (MYTILINEOS, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Coral) ανακοίνωσαν ότι εγκαινίασαν τη χρήση της εγκατάστασης προχωρώντας σε εφοδιασμό πελατών τους με LNG. Ο σταθμός LNG Truck Loading στη Ρεβυθούσα προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο καταναλωτών ή δικτύων διανομής που δεν είναι συνδεδεμένα με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, υλοποιώντας εικονικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω της φόρτωσης και μεταφοράς LNG με ειδικά σχεδιασμένα προς τον σκοπό αυτόν φορτηγά, επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική εγκατάσταση στη χώρα, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, παρέχοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού περιοχών της Ελλάδας αλλά και γειτονικών χωρών των Βαλκάνια, που δεν διαθέτουν υποδομές LNG και δίκτυα μεταφοράς. Το φορτίο της MYTILINEOS διακινήθηκε σε συνεργασία με την Blue Grid σε τελικό καταναλωτή στο εξωτερικό ενώ θα ακολουθήσει εντός του 2023 η τροφοδοσία και ελληνικών βιομηχανιών (πρόκειται για την Κολιός στο Κιλκίς και την Elpack στη Φθιώτιδα).

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε επίσης ότι χθες ανεφοδιάστηκε το 1ο LNG trailer της εταιρείας μέγιστης φορτωτικής ικανότητας 21 τόνων LNG, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προμηθευτεί τρία οχήματα μεταφοράς και ανεφοδιασμού LNG (LNG Semi-Trailers), με στόχο να διευρύνει το δίκτυο του φυσικού αερίου εντός και εκτός συνόρων και να ενισχύσει την περαιτέρω διείσδυσή του στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Η οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε προορισμούς όπως η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Μέσω των LNG trailers η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να τροφοδοτεί απρόσκοπτα και άλλους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, εντός και εκτός συνόρων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε οικολογική και οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, η οδική μεταφορά LNG συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου αλλά και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας».

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εφοδιασμός βυτιοφόρου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) της Coral Gas η οποία θα χρησιμοποιεί συνολικά 3 μεταφορικά μέσα (βυτιοφόρο και containers) που θα μεταφέρονται με πλωτά μέσα στη Ρεβυθούσα για τον εφοδιασμό τους με LNG.

ΣΧΕΤΙΚΑ