Οδηγός του ΣΕΒ για ενεργειακή εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις

NEWSROOM
Ηλεκτρικό ρεύμα σε άνοδο
Φωτογραφία: Shutterstock

Πρακτικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο Οδηγός για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου.

Οι επιχειρήσεις, με βάση τα πρακτικά βήματα που παρουσιάζει ο Οδηγός, μπορούν να υιοθετήσουν από έξυπνες εφαρμογές για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων σχετικών με τη χρήση ενέργειας, μέχρι συστήματα παρακολούθησης ροών κατανάλωσης, κατανομής και διανομής ενέργειας (ανά συσκευή, δομή ή σύστημα), και από ψηφιακές πλατφόρμες αποθήκευσης/απεικόνισης δεδομένων, συστήματα ενημέρωσης για την ανάγκη προληπτικής συντήρησης (predictive maintenance), επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης εξοπλισμού μέχρι τεχνικές παρεμβάσεις και προσαρμογές ανά μηχάνημα ή σύστημα και ψηφιακά εργαλεία πρόβλεψης και οικονομικού προγραμματισμού.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε πως «ο Οδηγός παρέχει σημαντική πληροφόρηση ενόψει των κρίσιμων επενδύσεων που πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ψηφιακές, ενεργητικές, λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Οι παθητικές λύσεις, όπως οι μονώσεις των κτιρίων, παραμένουν σημαντικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, όμως ο Οδηγός επικεντρώνεται στις ψηφιακές λύσεις, που αποδίδουν τα πλέον σημαντικά οφέλη».

Παρουσιάζοντας τον Οδηγό, η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, υπογράμμισε πως πρόκειται για «βήματα που αξιοποιούν ώριμες, ασφαλείς και ευρέως διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς πολύπλοκες ή δαπανηρές επενδύσεις, και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος μιας επιχείρησης τουλάχιστον κατά 10%, με απόσβεση σε 6-24 μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ