Η Hellenic Cables υπέγραψε με την Vattenfall συμφωνία προμήθειας καλωδίων για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk

NEWSROOM
To εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο
To εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο

H CenergyHoldings ανακοινώνει ότι η HellenicCables, ο κλάδος καλωδίων της,υπέγραψε συμφωνία με τη Vattenfall για την προμήθεια καλωδίων inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk. Η HellenicCables θα προμηθεύσει περίπου 850 χλμ. καλωδίων αλουμινίου που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες κάθε σειράς μεταξύ τους και στη συνέχεια κάθε σειρά με τον αντίστοιχο υποσταθμό του πάρκου,οδηγώντας στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τον έλεγχο και την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων inter-array τάσης 66kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της HellenicCables στην Κόρινθο, η δε παραγωγή τους θα πραγματοποιηθεί από το 2025 έως το 2028 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Η υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 4,6 εκατομμύρια νοικοκυριά και μετά την ολοκλήρωσή της, θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο.

Η CatrinJung, επικεφαλής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Vattenfall, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με την HellenicCables, που θα προμηθεύσει τα καλώδια inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk. Είναι ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο για το συγκεκριμένο έργο αλλά και προς τον στόχο της Vattenfallγια μια ζωή χωρίς ορυκτά καύσιμα σε χρονικό διάστημα μιας γενιάς.»

Ο RobAnderson, Διευθυντής Έργου της ζώνης Norfolk της Vattenfall, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα βοηθήσει να μείνει το κόστος ενέργειας χαμηλό για τους καταναλωτές, θα μειώσει την εξάρτησή μας από το ακριβό ξένο φυσικό αέριο και θα μας βοηθήσεινα επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Η συμφωνία με την HellenicCables μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο, που θα παρέχει καθαρή και φθηνή ενέργειασε πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Ο Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της HellenicCables, σχολίασε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η Vattenfall ανανέωσε τη συνεργασία μας και για άλλη μια φορά εμπιστεύτηκε την HellenicCablesγια την προμήθεια των υψηλής ποιότητας καλωδίων της στο Norfolk, μία από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε εκ νέου με τη Vattenfall και να εκτελέσουμε με επιτυχία και αυτό το εμβληματικό έργο.»

ΣΧΕΤΙΚΑ