Η διεθνής εξαγωγική επιτυχία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναδείχθηκε  στο Delphi Economic Forum

NEWSROOM
Απο αριστερά: Τηλέμαχος Γεωργάκης, Head of Commercial Banking, Alpha Bank - Γιώργος Λαμπίρης, Δημοσιογράφος Capital.gr - Πάνος Λώλος, General Manager, Copper Segment of ElvalHalcor S.A. - Γρηγόρης Σταματόπουλος, CEO, Export Credit Greece-Φωτογραφία Delphi Economic Forum
Απο αριστερά: Τηλέμαχος Γεωργάκης, Head of Commercial Banking, Alpha Bank - Γιώργος Λαμπίρης, Δημοσιογράφος Capital.gr - Πάνος Λώλος, General Manager, Copper Segment of ElvalHalcor S.A. - Γρηγόρης Σταματόπουλος, CEO, Export Credit Greece-Φωτογραφία Delphi

H σημασία των εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του φετινού Delphi Economic ForumVIII, μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνελ με θέμα «Exports: Making Trade Work for All» ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή του Κλάδου Χαλκού της ElvalHalcor, Πάνο Λώλο και εξεχόντων συνομιλητών στελεχών της αγοράς.

Στην τοποθέτησή του οκ. Λώλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη διεθνή εμπειρία της ElvalHalcor, τονίζοντας πως αποτελεί παράδειγμα εξωστρέφειας και εθνικό πρωταθλητή στον τομέα των εξαγωγών, καθώς πραγματοποιεί εκτός Ελλάδας το 92% του κύκλου εργασιών της και εξάγει βιώσιμα προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περισσότερες από 94χώρες. Επίσης, ο κ. Λώλος στάθηκε στις εκτεταμένες επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρείαγια την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας που την καθιστούν σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σε δυναμικότητα θερμής έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.

Απόδειξη της σημαντικής επίδρασης στην ElvalHalcor στο εμπορικό ισοζύγιο και συνολικά στην ελληνική οικονομία είναι ότι το 2022, η εταιρεία πραγματοποίησε το 8,3% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) συνολικής αξίας 2,66 δισ. ευρώ ενώ η συνολική επίδραση της δραστηριότητας στο ΑΕΠ υπερέβη τα 1,34 δισ. ευρώ το 2022 (άνω του 0,7% του ΑΕΠ).

Αναφερόμενος στις πηγές αυτής της επιτυχίας και το αν υπάρχει συνταγή που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις που θέλουν αναπτύξουν την εξαγωγική τους παρουσία, ο κ. Λώλος δήλωσε ότι:

«Η συνταγή της ElvalHalcor βασίζεται στο τρίπτυχο όραμα, ισχυρή παραγωγική βάση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ώριμων αγορών με συνέπεια και έγκαιρες στρατηγικές επενδύσεις που προετοίμασαν την Εταιρία για τα επόμενα μεγάλα κύματα ανάπτυξης που κινητοποιούν οι παγκόσμιες μεγατάσεις, όπως η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση.»

Συμπληρώνοντας στη συνέχεια, ότι:«Η επιτυχία της ElvalHalcor να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις βιομηχανικών πελατών κυρίως σε δυναμικές και ώριμες αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της 10ετούς χρηματοοικονομικής κρίσης, οφείλεται και στο γεγονός ότι κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της επενδύοντας άνω των 968 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη του brandname της χώρας ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Λώλος αναφέρθηκε στις προοπτικές της ElvalHalcor και των προϊόντων της, τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης για κλάδους υψηλής ανάπτυξης όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ηλεκτροκίνηση και η συσκευασία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η χρήση χαλκού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επόμενης γενιάς ανέρχεται ήδη σε 70 με 75 kg/όχημα έναντι μόλις 20kg ενός συμβατικού οχήματος, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και σε 200kg/όχημα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι προοπτικές του αλουμινίου στον κλάδο της συσκευασίας είναι σημαντικές καθώςσημειώνεται ισχυρή τάση υπέρ του αλουμινίου σε αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών, χάρη στην κυκλική και πλήρως ανακυκλώσιμη φύση του μετάλλου. Εκτός αυτών, ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προοπτικές για τα προϊόντα που απευθύνονται στις αγορές της ψύξης, της θέρμανσης και της ναυπηγικής, όπου αλουμίνιο και χαλκός βρίσκουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές.

Σχετικά με την ΕlvalHalcor

Η ElvalHalcor είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρίες παραγωγής προϊόντων και λύσεων αλουμινίου και χαλκού. Η Εταιρία διαθέτει πάνω από 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ισχυρή παραγωγική βάση με 16 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 94 χώρες. Προσφέρει βιώσιμες λύσεις και προϊόντα σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές, η δόμηση και κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός και οι ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ