ΔΕΠΑ Εμπορίας: συμφωνία για την πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

NEWSROOM
ΔΕΠΑ
Φωτό: Eurokinissi

Συμφωνία για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ στην Πρέβεζα ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, κάνοντας λόγο για νέα εποχή στον τομέα παραγωγής και χρήσης του βιομεθανίου στο εθνικό σύστημα μεταφορών καθώς πρόκειται για την πρώτη μονάδα στη χώρα.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, στην μονάδα της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ λειτουργεί ήδη σύστημα βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Η ΔΕΠΑ θα προμηθεύεται μέρος της παραγωγής βιοαερίου το οποίο θα αναβαθμίζεται σε βιομεθάνιο, θα συμπιέζεται σε υψηλή πίεση και θα αποθηκεύεται σε ειδικούς κυλίνδρους / συστοιχίες αποθήκευσης. Στην συνέχεια, θα μεταφέρεται μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΔΕΠΑ / FISIKON στο κοντινότερο πρατήριο στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλα κοντινά πρατήρια (π.χ. Ηγουμενίτσα, Ψαθόπυργο, Κοζάνη, Βέροια), σε περίπτωση που η παραγόμενη ποσότητα βιομεθανίου υπερκαλύπτει τις ανάγκες ζήτησης του πρατηρίου Ιωαννίνων. Επιπρόσθετα, υπάρχει και εναλλακτική επιλογή της μεταφοράς του συμπιεσμένου βιομεθανίου προκειμένου να τροφοδοτηθεί απομακρυσμένο δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024, με αρχική ετήσια παραγωγή περίπου 1 εκ Nm3 βιομεθανίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε σχετικά πως «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να αξιοποιήσουμε στη χώρα μας τις νέες μορφές «πράσινης» ενέργειας, μέσα από τη συμφωνία μας με τη ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ για την ανάπτυξη της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, πιλοτικό έργο, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την εθνική ενεργειακή στρατηγική αλλά και για την προσπάθεια επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας επιπλέον στη ΔΕΠΑ το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας της στον τομέα παραγωγής και χρήσης bio - CNG στο εθνικό σύστημα μεταφορών. Παράλληλα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από το έργο αυτό, να εξοικειωθούμε περισσότερο με την τεχνολογία και να συλλέξουμε σημαντικά δεδομένα για την ευρύτερη δραστηριοποίησή μας στον τομέα αυτό».

Όπως εξήγησε η Δρ. Κυριακή Καρακίτσου, Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Παρακολούθησης Θυγατρικών και Συντονίστρια του Γραφείου Διαχείρισης Έργων της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Το βιομεθάνιο αποτελεί ανανεώσιμο καύσιμο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα που θα συμβάλλει αφενός στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με προσιτό κόστος, κι αφετέρου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας. Προκειμένου να εξοικειωθούμε περισσότερο με τις αντίστοιχες τεχνολογίες και να συλλεχθούν τα δεδομένα για την αξιολόγησή τους και την επέκτασή τους σε ευρεία κλίμακα, ξεκινήσαμε το 2021, το σχεδιασμό πιλοτικού έργου αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, σε υφιστάμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στη μετέπειτα συμπίεση και αποθήκευσή του, με σκοπό τη χρήση του ως καύσιμο κίνησης (bio-CNG) στους σταθμούς FISIKON ή και σε απομακρυσμένους από το δίκτυο φ.α. καταναλωτές. Σήμερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΔΕΠΑ Εμπορίας και με τη συνεργασία μας με τη ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, ξεκινάμε την κατασκευή της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας συμπιεσμένου βιομεθανίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του επόμενου έτους».

Από την πλευρά του, ο κ. Κων/νος Χήτα ,Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, δήλωσε σχετικά: «Η ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και με την πολυετή εμπειρία της, είμαστε περήφανοι που θα συνεργαστούμε με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το πρώτο έργο παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των νέων μορφών ενέργειας στη χώρα μας και στην προστασία του περιβάλλοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ