Ο Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου, τέθηκε σε λειτουργία με το υποβρύχιο καλώδιο της HellenicCables

NEWSROOM
Ο Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου, τέθηκε σε λειτουργία με το υποβρύχιο καλώδιο της HellenicCables
Φωτογραφία:HellenicCables

Η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα (oλεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος») τέθηκε σε λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ. Το έργο αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου καθώς η περιοχή διασυνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης (400 kV), εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων της περιοχής.

Το έργο του «Δυτικού Διαδρόμου» αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς και το υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400kVπου εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου. Μέχρι τώρα το σύστημα της Πελοποννήσου λειτουργούσε στην Υψηλή τάση (150 kV), μειωμένης συνεπώς μεταφορικής ικανότητας και αποτελώντας εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

HHellenicCablesανέλαβε τον σχεδιασμό, την παραγωγή, εγκατάσταση, προστασία και σύνδεση χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 400kVσυνολικού μήκους 18 χλμ. Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της HellenicCablesστην Κόρινθο ενώ τα χερσαία καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Θήβας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, διεθνούς εμβέλειας, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς του συστήματος 400kV, καθώς πέραν της αξιοποίησης του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, επιταχύνει σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, και αναβαθμίζει τη λειτουργία και ασφάλεια του Νοτίου Συστήματος.

Ο κ. Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της HellenicCables, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνεισφέραμε στο σημαντικόαυτό έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας μας και ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια. Η Hellenic Cables αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο του ΑΔΜΗΕ στην πραγματοποίηση του οράματος του για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας.Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια.»

Σχετικά με την HellenicCables

Η Ελληνικά Καλώδια (HellenicCables) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η HellenicCables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε συνεχόμενα μήκη των μεγαλύτερων σε μήκος υποβρύχιων καλωδίων που είναι δυνατόν να παραχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η HellenicCables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 350 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο της στην Κόρινθο. Η HellenicCables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της CenergyHoldingsSA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.

Σχετικά με την CenergyHoldings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βελγική εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ηλεκτρικής ισχύος, τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για πολλές εφαρμογές. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο της ενέργειας και σημαντικός παραγωγός κοιλοδοκών χάλυβα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ