Παγκρήτια Τράπεζα: Στην τελική ευθεία για την απορρόφηση με την HSBC

NEWSROOM
Παγκρήτια Τράπεζα: Στην τελική ευθεία για την απορρόφηση με την HSBC

Το πρώτο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας που θα δραστηριοποιείται στο σύνολο των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα ολοκληρώνει η Παγκρήτια Τράπεζα στις 28 Ιουλίου με την πλήρη απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα. Ακολουθεί η ολοκλήρωση της συγχώνευσης εντός του έτους με της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και η υλοποίηση της συμφωνίας με την Attica Bank για τη δυνατότητα μεταξύ τους συγχώνευσης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνης Βαρθολομαίος και η διοικητική ομάδα της τράπεζας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στις 28 Ιουλίου τα 15 καταστήματα της HSBC στην Ελλάδα και οι τραπεζικές της εργασίες απορροφώνται από την Παγκρήτια μετά της σχετική συμφωνία του Μαρτίου του 2022 για την μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα όπως επισημάνθηκε, τα 15 καταστήματα του τραπεζικού κολοσσού της HSBC στην Ελλάδα - που ολοκληρώνει μια επιτυχημένη παρουσία στην χώρα μας άνω των τεσσάρων δεκαετιών - μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου αποκτούν τα χρώματα και το brand της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο των εργασιών της απορροφάται και οι εργαζόμενοι της HSBC εντάσσονται στο δυναμικό της που θα ξεπερνά πλέον τα 900 άτομα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η τράπεζα ενισχύεται μεταξύ άλλων με επιπλέον τουλάχιστον 1,4 δις καταθέσεις περίπου, νέο ισχυρό πελατολόγιο, Ταυτόχρονα ενισχύει ποσοτικά και ποιοτικά τα κεφάλαιά της καθώς η εξαγορά του asset της HSBC αντανακλά καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ (net asset value).

Επιπλέον εισέρχεται δυναμικά σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είτε δεν είχε καθόλου παρουσία είτε είχε πολύ μικρά μερίδα αγοράς, όπως το corporate banking, ο τομέας της ναυτιλίας και ο τομέας του wealth management. Στο σχεδιασμό της Παγκρήτιας έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων και η περαιτέρω δυναμική επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλειών, η δυναμική της παρουσία στα ψηφιακά δίκτυα με τo νέο σύγχρονο e banking της τράπεζας να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Καθώς και η ενεργή στήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών πελατών

Το όραμα της Παγκρήτιας - Τα επόμενα βήματα

Μιλώντας για το όραμα της Παγκρήτιας Τράπεζα ο κ Βαρθολομαίος επισήμανε ότι με έδρα το Ηράκλειο και εφαλτήριο ολόκληρη την Κρήτη, αναπτύσσοντας ένα μοντέλο εξειδικευμένης συμβουλευτικής τραπεζικής που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην χώρα μας τόσο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής όσο στον τομέα του επιχειρείν η Παγκρήτια φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις.

Το επόμενη βήμα της Παγκρήτιας αποτελεί η επιτάχυνση της διαδικασίας λειτουργικής συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και η απορρόφηση του δικτύου της με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών λειτουργικής συγχώνευσης των δυο τραπεζικών ιδρυμάτων μέχρι τις 30/09/2023. Με τον τρόπο αυτό η Παγκρήτια Τράπεζα, θα ισχυροποιήσει τη θέση της στις δυναμικές αγορές της Κατερίνης και των Σερρών. Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο δίκτυό της στη Θεσσαλονίκη και την προσθήκη των καταστημάτων της HSBC θα δημιουργήσει το εφαλτήριο της Τράπεζας στην Β. Ελλάδα, με στόχο τη στήριξη των επιχειρηματικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της περιοχής. Στόχος της Παγκρήτιας, όπως επισημάνθηκε, είναι το δίκτυο της στο τέλος του 2023 να αριθμεί άνω των 50 καταστημάτων σε όλη της Ελλάδα, μετά από σχετικό εξορθολογισμό, ενοποιήσεις γειτονικών καταστημάτων κλπ

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας με την Attica Bank που προϋποθέτει μια την ολοκλήρωση μας σειράς επιμέρους ζητημάτων με τελικό στόχο της μεταξύ τους συγχώνευση για την οποία ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία παρά τις όποιες προκλήσεις

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων της Παγκρήτιας που κυμαίνονται περίπου στο ένα δις ευρώ, με στόχο σε βάθος πενταετίας ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει κάτω του 4% από άνω του 60% που είναι σήμερα, με το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι επιχειρηματικά-μικρομεσαίες. Για το σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Παγκρήτιας προβλέπει επίσης την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024 και είσοδο στο Χρηματιστήριο, εκτός και αν η συγχώνευση με την Attica επισπεύσει την διαδικασία.

Τα αναλυτικά σχεδία της Τράπεζας παρουσίασαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουρλετάκης και τα διευθυντικά της στελέχη Ηρώ Φερεντίνου chief operating officer, Αντώνης Βουράκης γενικός διευθυντής λιανικής και ψηφιακής τραπεζικής, Σεραφείμ Χρυσικός γενικός διευθυντής επιχειρηματικής τραπεζικής και Σωτήρης Τριπολιτσιώτης γενικός διευθυντής πληροφορικής και τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ