Στάσσης: Οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και η απανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες συστημικές αλλαγές

NEWSROOM
ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο «Power Summit - Balance of Power»: Φωτογραφία ΔΕΗ
ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο «Power Summit - Balance of Power»: Φωτογραφία ΔΕΗ

Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, εκσυγχρονισμός των δικτύων για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος, ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και, τέλος, διαθεσιμότητα υλικών και αλυσίδων εφοδιασμού είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου απανθρακοποίησης, επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Power Summit - Balance of Power» που διοργανώνει η Eurelectric στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι οι δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για να πετύχει τους στόχους της είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο», είπε. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την απανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026. «Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».

H Eurelectric, η ένωση ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ανακοίνωσε χθες το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ρόλο αντιπροέδρου ανέλαβε για 2 χρόνια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, κ. Leonhard Birnbaum.

ΣΧΕΤΙΚΑ