fbpxLavipharm: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές κατά το α' εξάμηνο | Economistas.gr
Skip to main content

Lavipharm: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές κατά το α' εξάμηνο

Lavipharm: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές κατά το α' εξάμηνο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην έδρα της στην Παιανία, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lavipharm. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την απαραίτητη απαρτία, καθώς συμμετείχαν 33 μέτοχοι εκπροσωπώντας ποσοστό 70,78%.

H Γενική Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μηνά Τάνες, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία που καταγράφει η Lavipharm τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι «το λίκνο της επιτυχίας μας είναι η καινοτομία. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι, να δημιουργούμε προϊόντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., ο οποίος σχολίασε «Ένα χρόνο μετά την περσινή Τακτική μας Συνέλευση, η εικόνα της Lavipharm έχει αλλάξει. Η πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μάς έδωσε τα απαραίτητα εφόδια, έτσι ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην μακρόχρονη ιστορία μας».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της διοίκησης κι όλα όσα έχουν επιτευχθεί, στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο και τις βασικές αξίες που συνθέτουν τον Όμιλο σήμερα. «Η Lavipharm είναι η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία στο Χρηματιστήριο και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για πολλούς επενδυτές. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Η πορεία της εταιρείας και τα αποτελέσματα αποτελούν καρπούς ξεκάθαρης στρατηγικής, άψογης υλοποίησης, άριστου ανθρώπινου δυναμικού, πολύ σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας για να φτάσουμε στην κορυφή».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έτους, ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO και Country Manager του Ομίλου, υπογράμμισε ότι «o χώρος του φαρμάκου είναι ένας ανθεκτικός κλάδος, που αναπτύσσεται παρά τις όποιες κρίσεις και αντιξοότητες. Μέσα σε αυτόν, η Lavipharm μεγαλώνει με γρηγορότερους ρυθμούς, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία. Στην Ελλάδα, τα 10 πρώτα συνταγογραφούμενα φάρμακα της εταιρείας κατέχουν κυρίαρχη θέση στις κατηγορίες τους και αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αγορές τους.

Στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιό μας αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία πενταετία. Στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 26,7% το 2022».

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές του Ομίλου παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση, προσεγγίζοντας σχεδόν 100%, κυρίως λόγω της ένταξης του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και της αυξημένης ζήτησης του patch φεντανύλης, γεγονός που θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές και το καλοκαίρι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το patch κλονιδίνης, που εξαγοράστηκε πρόσφατα, έχει ήδη συνεισφέρει 3,3 εκατ. ευρώ στις διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιαννουλέας «ξεκινήσαμε ήδη την προώθηση του προϊόντος στην Ιταλία με εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ενώ βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού εισόδου του σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές».

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννουλέας αναφέρθηκε στο επενδυτικό και το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Lavipharm που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά των κανναβινοειδών μέσω της συνεργασίας με την Tikun, καθώς και στο συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου είτε μέσω συνεργασιών, όπως για παράδειγμα με τη Zentiva, είτε μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων στα ερευνητικά εργαστήρια του Ομίλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, CFO του Ομίλου, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία του Ομίλου, σημείωσε ότι «το 2022 ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν το έργο μας των τελευταίων ετών, την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, η οποία άνοιξε παράλληλα και το δρόμο για την είσοδο της μετοχής μας στην Κύρια Αγορά».

Τα ίδια κεφάλαια την 31.12.2022 μετά την ΑΜΚ ανήλθαν σε 40,31 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 18,82 εκατ. ευρώ από 35,58 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους τόκους των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ αντισταθμίζουν την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους του Ομίλου λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων.

Όπως σημείωσε o κ. Μπαλούμης «η τιμή της μετοχής από 0,348 ευρώ στις 30/11/2022, στις 4/7/2023 κατέγραφε αύξηση +79,9%, οδηγώντας στα μέσα Ιουνίου την κεφαλαιοποίησή μας να σπάσει το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ», καταλήγοντας ότι «σύμφωνα με την πορεία μας, προβλέπουμε ο κύκλος εργασιών μας να υπερβεί τον στόχο μας όπως αυτός είχε κοινοποιηθεί στο πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο».

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και εκλέχθηκε νέα Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούμενη από τα μέλη κ.κ. Χρήστο Διαμαντόπουλο, Βίκυ Κεφαλά και τον κ. Αντώνη Πολυκανδριώτη, ως ανεξάρτητο τρίτο πρόσωπο. Τέλος, σύμφωνα με την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, η διάρκειά της μετατρέπεται σε αόριστη.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση και έγκριση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης παμψηφεί.

Eκλογή Επιτροπής Ελέγχου

Με ξεχωριστή ανακοίνωση, η Lavipharm αναφέρει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε την εκλογή Επιτροπής Ελέγχου ως ανεξάρτητης μεικτής επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη και συγκεκριμένα ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ένα μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ένα τρίτο ανεξάρτητο πρόσωπο.

Η θητεία της Επιτροπής Ελέγχου αποφασίστηκε ετήσια και θα λήγει την 6.7.2024. Κατόπιν, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τους κκ. Βίκυ (Βασιλική) Κεφαλά του Διαμαντή, Χρήστο Διαμαντόπουλο του Παναγιώτη και Αντώνιο Πολυκανδριώτη του Νικολάου, ως μέλη της νέας Επιτροπής Ελέγχου.

Εν συνεχεία, η νέα Επιτροπή Ελέγχου εξέλεξε ως Πρόεδρο τον κ. Αντώνιο Πολυκανδριώτη και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Αντώνιος Πολυκανδριώτης, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου,

2. Χρήστος Διαμαντόπουλος, Μέλος και

3. Βίκυ (Βασιλική) Κεφαλά, Μέλος.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω υποψήφιοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του α. 44 παρ. 1, ν. 4449/2017 και των εκεί αναφερόμενων νόμων και προϋποθέσεων, τα δε ανεξάρτητα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, ήτοι οι κ.κ. Πολυκανδριώτης και Κεφαλά, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας του α. 9 παρ. 1 και 2, ν. 4706/2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lavipharm: Πράσινο φως από ΓΣ στη δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη
Lavipharm: Πράσινο φως από ΓΣ στη δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη
Την εκλογή της Βίκυς Κεφαλά ως νέο μέλος στο ΔΣ της Lavipharm αλλά και την θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε στελέχη της Εταιρείας ενέκρινε η έκτακτη ΓΣ της εισηγμένης.
Lavipharm: Πράσινο φως από ΓΣ στη δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη
Η Lavipharm κήρυξε την έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η Lavipharm κήρυξε την έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Για ένα δύσκολο στοίχημα που κέρδισε η Lavipharm έκανε λόγο κατά τον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος
Η Lavipharm κήρυξε την έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών