fbpxΚαραβίας (Eurobank): Ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων | Economistas.gr
Skip to main content

Καραβίας (Eurobank): Ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων

Καραβίας (Eurobank): Ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων

Mετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, προχωρούμε σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, όπου η χώρα μας αναμένεται ν' αναπτύσσεται για κάποια χρόνια με ρυθμούς πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Όπως επισήμανε, ώθηση αναμένεται πως θα δώσει στη χώρα, αλλά και στον τραπεζικό τομέα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πριν τελειώσει το τρέχον έτος, ενώ καθώς προχωράει η ανάπτυξη ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα αναδιαρθρώνεται, μετά την μακρόχρονη κρίση, δημιουργώντας μεγαλύτερο χώρο και για τη δράση των τραπεζών.

   Ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι σημαντικές προκλήσεις βέβαια παραμένουν, καθώς τρία σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιμένουν. Αυτά αφορούν τα τρία ελλείμματα: δηλαδή, το έλλειμμα των επενδύσεων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της αποταμίευσης και της συνακόλουθης βέβαια μεγάλης συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ. Αυτά, μαζί με το πολύ υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αναμενόμενη σταδιακή επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δημιουργούν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση. Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα λίγα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μεταρρυθμιστικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης, των τεράστιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τοποθετήσουν την οικονομία σε τροχιά μακρόχρονης ισορροπίας και ανάπτυξης.

   Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι το 2022 επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τα δε πρόσφατα προβλήματα ρευστότητας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επηρέασαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα κάλυψης των εν λόγω δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

   Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι η Eurobank συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης, μετασχηματισμού και ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, δημιουργώντας αξία και ευημερία. Οι άνθρωποί μας δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και λειτουργούν με ισχυρό αίσθημα ευθύνης ως πραγματικοί πρωτοπόροι προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μετόχων μας, των πελατών μας και της κοινωνίας. Ευχαριστούμε δε ιδιαίτερα τους μετόχους μας που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους, πρόσθεσε.

   Μιλώντας στην γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, ξεκίνησε την παρέμβαση του αναφέροντας: «Μετά από τόσο διάστημα που ζητούσαμε, από εσάς τους μετόχους μας, στήριξη και πίστωση χρόνου, μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας, μετά από τόσες στενωπούς και υποτροπές, σήμερα μπορώ να ξεκινήσω με μια δήλωση: ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων». Επισήμανε ότι εφεξής η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού.

   Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, σε αντίθεση με το περιβάλλον στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες βασικές αγορές της Eurobank, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή και το ίδιο αναμένεται και για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία τριετία σημαντικά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο ευρωπαϊκό και ειδικά για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

   Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς σταθερότητας αποτυπώνει η μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών και αναμένεται να επισφραγίσει, σε ορατό πια χρόνο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποτελέσει και το τελευταίο ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η δεκαετής οικονομική κρίση έχει αφήσει ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες, για τις οποίες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το δημόσιο χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 400 δισ. ευρώ. Έχει ρυθμιστεί μακροπρόθεσμα και με σταθερά χαμηλά επιτόκια, μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το ύψος του επιβάλλει διαρκή δημοσιονομική σύνεση, είπε.

   Σχετικά με τις επιδόσεις της Τράπεζας, μέσα σε ένα βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον, η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου. Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή μας βάση και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%. Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1,70 ευρώ είπε ο κ. Καραβίας.

   Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους -μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Η Eurobank έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων, είπε επίσης ο κ. Καραβίας.

   Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στις χώρες εκτός Ελλάδος που έχουμε παρουσία, αλλά και με χορηγήσεις πάνω από 3 δισ. δολάρια, διατηρούμε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία».

   Κλείνοντας την παρέμβαση του επισήμανε, απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας: «Απαντώντας σε ένα πλήθος προκλήσεων, η Eurobank σήμερα είναι μια κερδοφόρα Τράπεζα, με ισχυρά μεγέθη και ισολογισμό, με άριστο προσωπικό, με ορθό επιχειρηματικό μοντέλο και ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματά της. Μετά από μόχθο πολλών ετών, χάρη στη στήριξη σας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, μπορούμε να εστιάζουμε στον απώτερο σκοπό της Τράπεζας: να δημιουργούμε αξία για εσάς, στηρίζοντας τους πελάτες μας, τους πρωτοπόρους μιας αειφόρου και κοινωνικά διάχυτης ανάπτυξης στη χώρα μας και παντού όπου έχουμε παρουσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φ. Καραβιάς: Να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη
Φ. Καραβιάς: Να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη
Στους πελάτες μας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των οφειλών τους η Τράπεζα θα προσφέρει άλλη μια ευκαιρία, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, σημείωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας.
Φ. Καραβιάς: Να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη
Φ. Καραβίας (Eurobank): Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού μας μοντέλου
Φ. Καραβίας (Eurobank): Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού μας μοντέλου
Τα συνολικά καθαρά κέρδη της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 270 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2022
Φ. Καραβίας (Eurobank): Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού μας μοντέλου
Φ. Καραβίας: Η Eurobank συμμετέχει με 12.500.000 στη δωρεά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Φ. Καραβίας: Η Eurobank συμμετέχει με 12.500.000 στη δωρεά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Για τη Eurobank η απάντηση σε έκτακτες συνθήκες δεν είναι η εξαίρεση. Αντίθετα, είναι η σταθερή της πρακτική, αυτή που επιβάλλουν οι αξίες και η παράδοση του Οργανισμού, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας σε επιστολή του προς το προσωπικό της Τράπεζας με αφορμή την καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Φ. Καραβίας: Η Eurobank συμμετέχει με 12.500.000 στη δωρεά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Καραβίας: Η Eurobank, πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα
Καραβίας: Η Eurobank, πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα
«Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί από όπου ξεκινήσαμε και εκεί που από τη φύση και το σκοπό μας ανήκουμε», αναφέρει σε επιστολή στο προσωπικό της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, με αφορμή την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ.
Καραβίας: Η Eurobank, πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα
Eurobank: Απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη Mintus - Πού αποσκοπεί με την κίνηση αυτή
Eurobank: Απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη Mintus - Πού αποσκοπεί με την κίνηση αυτή
Η συνεργασία με την Mintus υπογραμμίζει τη δέσμευση της Eurobank για προσφορά καινοτόμων επενδυτικών στοιχείων με χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Eurobank: Απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη Mintus - Πού αποσκοπεί με την κίνηση αυτή