Εθνική Τράπεζα: 508 εκατ. ευρώ τα οργανικά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023

NEWSROOM
Εθνική Τράπεζα
Φωτό: Eurokinissi

Τα οργανικά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 508 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2023, εκ των οποίων 288 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία διανύει μια ευνοϊκή περίοδο και βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική και πολιτική συγκυρία. Οι προοπτικές για παγκόσμια ανάκαμψη είναι βελτιωμένες, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά ενισχυμένη - μετά από σκληρή προσπάθεια - ενώ έχει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας να προκαλεί αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI).

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράψαμε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τον ισχυρό ισολογισμό και το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. Τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν τα 0,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (core RoTE) να υπερβαίνει το 16% και ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα (C:CI) να διαμορφώνεται στο 32%, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων μας, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου. Η ισχυρή οργανική κερδοφορία μας δημιουργεί σταθερό κεφάλαιο κάθε τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, να καταγράφουν αύξηση κατά 80 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο και να διαμορφώνονται στο 17,3% και 18,4%, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, η πλεονάζουσα ρευστότητά μας, εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, βασιζόμενη σε μια ισχυρή και σταθερή βάση καταθέσεων, ενώ η καθαρή μας ταμειακή θέση ενισχύεται περαιτέρω, αγγίζοντας τα 7 δισ. ευρώ. Η υπολειπόμενη έκθεση της τράπεζας σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ανέρχεται σε μόλις 0,3 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις, ενώ η μικρή αύξηση στις καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο 2023, παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας.

Με τους οικονομικούς δείκτες να προβλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το επιτυχημένο πολυετές πρόγραμμα μετασχηματισμού μας με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας με έναν πιο αποδεικτικό και πελατοκεντρικό τρόπο. Ως τράπεζα πρώτης επιλογής, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, στηρίζοντας τους πελάτες μας, την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.»


Κερδοφορία - Ελλάδα και διεθνείς δραστηριότητες

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, σε 258 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την εντυπωσιακή ενίσχυση των οργανικών κερδών μετά φόρων σε 277 εκατ. ευρώ από 216 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2023.

Η σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των οργανικών εσόδων (+11% σε τριμηνιαία βάση) και τη συντηρητική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών (-2% σε τριμηνιαία βάση). Ως αποτέλεσμα, τα οργανικά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 493 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 133 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της τράπεζας, ύψους 12 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2023 από 14 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2023, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπών εσόδων (1 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2023) που σχεδόν απορροφήθηκε από την αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 12% σε τριμηνιαία βάση και την περιστολή των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε 3 εκατ. ευρώ δεύτερο τρίμηνο 2023 έναντι 8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2023). Σε επίπεδο εξαμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της τράπεζας, ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ