Πρόστιμα 140.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις καυσίμων – ειδών αυτοκινήτου, για αθέμιτη κερδοφορία

NEWSROOM
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 138.725,44 ευρώ επιβάλλονται, με αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην εταιρεία «AUTOPLUS ACCESSORIES AEEEΕ» και σε 12 πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για διάθεση προϊόντων και καυσίμων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου από την νομοθεσία

-στην εταιρεία «AUTOPLUS ACCESSORIES AEEEΕ» ύψους 78.725,44 ευρώ

-και σε 12 πρατήρια υγρών καυσίμων, 9 στην Κεφαλονιά, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αττική, συνολικού ύψους 60.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι βάσει της νομοθεσίας η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ισχύοντα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας λαμβάνει χώρα στις περιπτώσεις που το διοικητικό πρόστιμο υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ ή πρόκειται για υπότροπη εταιρεία, ανεξαρτήτως ύψους προστίμου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα της προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, επισήμανε: «Οι αυστηροί έλεγχοι στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αισχροκέρδεια αποδίδουν καρπούς. Επιβάλλουμε πρόστιμα που προσεγγίζουν τις 140.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις στον τομέα των καυσίμων και των ειδών αυτοκινήτου, αποδεικνύοντας ότι το Δημόσιο με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς ασκεί με αποτελεσματικότητα τον εποπτικό του ρόλο στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι σ' αυτήν την δύσκολη συγκυρία χρειάζεται όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την ελληνική οικογένεια. Ως κυβέρνηση πιστεύουμε στην ελεύθερη, όχι στην ασύδοτη αγορά και ως υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούμε τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να είμαστε απόλυτα αυστηροί απέναντι στους παραβάτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ