Ασφαλιστικές: Στα 2,2 δισ. ετησίως εκτιμάται το σύνολο των αποζημιώσεων και παροχών

NEWSROOM
EAEE-logo
EAEE-logo

Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα δίκτυ προστασίας για επιχειρήσεις και πολίτες και καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις κάθε χρόνο σε ασφαλισμένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το σύνολο των αποζημιώσεων και παροχών των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα εκτιμάται, ετησίως, σε 2,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφάλισης» στις 11 Νοεμβρίου.

Η ένωση αναφέρει ότι, με βάση έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα το 2022 προκύπτει πως και στη χώρα μας η συνεισφορά του κλάδου είναι σημαντική και πολύπλευρη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης ο κλάδος προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, παρέχει προστασία σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς και συμβάλλει καταλυτικά στην επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα (δασικές πυρκαγιές Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και κακοκαιρία "Daniel"), για τα οποία η εκτίμηση των αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 420 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η συνολική συνεισφορά του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία το 2022, πέραν των αποζημιώσεων, εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργούνται συνολικά 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η συνολική συμβολή της αλυσίδας αξίας του ασφαλιστικού κλάδου στην απασχόληση εκτιμάται σε 49,7 χιλ. θέσεις εργασίας. Κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 5,7 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Η ένωση υπενθυμίζει ότι ο κλάδος επενδύει στην οικονομία και συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα. Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 17,4 δισ. ευρώ και ως προς τα δημόσια έσοδα, η συνολική συνεισφορά του κλάδου εκτιμάται σε 1,12 δισ. ευρώ. αποτελώντας το 2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σχετικά με τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη (184,6%) και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά: «Στη φετινή Ημέρα Ασφάλισης τιμούμε την ασφαλιστική αγορά και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτή και τονίζουμε τη σημαντική συμβολή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και την οικονομία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στη μελέτη του ΙΟΒΕ. Καθημερινά, εκπληρώνουμε την αποστολή μας, αποζημιώνοντας με 6 εκατ. ευρώ τους ασφαλισμένους μας. Συνεισφέρουμε στο ΑΕΠ της χώρας και στα δημόσια έσοδα ενώ παράλληλα είμαστε μεγάλος επενδυτής και εργοδότης. Προσφέρουμε πολλά και μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα μέσω συνεργασίας με την Πολιτεία.»

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας δήλωσε: «Σκοπός της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ είναι η εξέταση της συνεισφοράς του κλάδου της ασφάλισης στην οικονομία και κοινωνία, κυρίως σε όρους συμβολής στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Το αποτύπωμα αυτό είναι πολύπλευρο και έντονο και συνολικά η δραστηριότητα του κλάδου έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα. Με δεδομένη την υψηλή συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και το χαμηλό βαθμό διείσδυσής της σε σύγκριση με τις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, το περιθώριο για ενίσχυση της συμβολής του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο.»

ΣΧΕΤΙΚΑ