Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ οι προσφορές στο placement του ΤΧΣ

NEWSROOM
Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ οι προσφορές στο placement του ΤΧΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδυτική φρενίτιδα στην κυριολεξία καταγράφηκε χθες, πρώτη ημέρα διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές έσπευσαν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και αύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Η συσσώρευση αυτή των επενδυτών μόνο ικανοποίηση έχει σκορπίσει στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους και είναι μια σαφής ένδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν όχι μόνο στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει το 20+2% των μετοχών από το 40,39% που έχει στην κατοχή του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ποσοστό του θα περιορισθεί στο 18,39 ήτοι 168,23 εκατ. μετοχές.

Ενδεικτικό της χθεσινής φρενίτιδας, είναι ότι το προσφερόμενο ποσό της τάξεως του 1,056 δισ. ευρώ καλύφθηκε στα πρώτα 20 λεπτά αφότου άνοιξε το βιβλίο προσφορών, για να φθάσουν η αξία των προσφορών στα 6,2 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η τιμή διάθεσης της εκάστοτε μετοχής στο placement δεν μπορεί να υπολείπεται των 5 ευρώ, αλλά και να υπερβαίνει τα 5,44 ευρώ. Χθες, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 5,8 ευρώ, εντούτοις αφορά τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην ελεύθερη διασπορά. Εξάλλου δεν ήταν από τις πιο «εμπορεύσιμες» μετοχές στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε στα 3,27 εκατ. μετοχές, όταν ο όγκος στη μετοχή της Eurobank ξεπέρασε τα 10 εκατ. μετοχές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το χθεσινό placement δεν απέτρεψε κάποιους να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με ένα καθόλα πειστικό +5,80%.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των μετοχών «τρέχει» παράλληλα σε δύο διαδικασίες.
Το 85% των προσφερόμενων μετοχών διατίθεται στους ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και το 15% εξ αυτών στους εγχώριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ