Μια στις 10 ασφαλιστικές αξιώσεις στην Ευρώπη είναι απατηλή

NEWSROOM
Μια στις 10 ασφαλιστικές αξιώσεις στην Ευρώπη είναι απατηλή

«Η ασφαλιστική απάτη αναδύεται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πανευρωπαϊκά εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 10 αξιώσεις είναι απατηλές».

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Κάρολος Σαΐας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση, με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης.

Ο κ. Σαΐας παρουσίασε το έργο της Επιτροπής το οποίο περιλαμβάνει την οργάνωση της ασφαλιστικής αγοράς, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες δημόσιες Αρχές για θέματα απάτης καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κλάδου και των καταναλωτών και τον πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη δημιουργία κοινών βάσεων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εταιρειών για θέματα απάτης.

Η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου τόνισε ότι σε όλες τις μορφές της, η ασφαλιστική απάτη λειτουργεί σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των καλόπιστων ασφαλισμένων, οδηγώντας συνήθως σε επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα. «Η ασφαλιστική αγορά έχει -χωρίς αμφιβολία- υποχρέωση και κοινωνική ευθύνη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της», κατέληξε η κ. Παπασπυροπούλου.

Ο γενικός διευθυντής της Ολλανδικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Richard Weurding, παρουσίασε την στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης στην Ολλανδία ενώ ο Βασίλειος Μακρής, αστυνόμος Α', Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ή Ελληνικής Αστυνομίας με την ασφαλιστική αγορά και διαμόρφωσης ενός δομημένου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ