Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο εκδήλωσης για τα 15 χρόνια Enterprise Europe Network

NEWSROOM
shutterstock
Φωτογραφία αρχειου shutterstock

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες που κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα με τη βοήθεια του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της Ενιαίας Αγοράς και των 15 χρόνων του Δικτύου Enterprise Europe Network.

Η εκδήλωση με θέμα «Ενισχύοντας την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας - 15 χρόνια Enterprise Europe Network | 30 χρόνια Ενιαία Αγορά» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου EEN 2025. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas με συντονιστές το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ υποστηρίζει από το 2008 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυναμικό καινοτομίας.

Στο Enterprise Europe Network Hellas συμμετέχουν 16 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών συνδέσμων, ερευνητικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος ΕΒΕΑ, ανέφερε ότι το 2023 είναι έτος ορόσημο για την Ευρώπη και τις επιχειρήσεις καθώς εορτάζονται τα τριάντα χρόνια της ενιαίας αγοράς, από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χάρη στο οποίο η Ευρώπη είναι σήμερα ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος. Παράλληλα συμπληρώνονται 15 χρόνια του Δικτύου Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κόσμο. «Έχοντας υποστηρίξει μέχρι τώρα πάνω από 4 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Enterprise Europe Network είναι μια πραγματική ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη. Είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος που μπορεί να κάνει την διαφορά στην πράξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βαθμός ικανοποίησης των πελατών του δικτύου αγγίζει το 90% παγκοσμίως. Ειδικότερα στην χώρα μας εννέα στους δέκα πελάτες/επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρήκαν βοήθεια για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξήσουν τον τζίρο τους».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε επίσης ότι στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντιξοότητες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δείξει σημαντική ανθεκτικότητα. Προσπαθούν και καταφέρνουν να εξελιχθούν και να προχωρήσουν σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις στους δείκτες καινοτομίας ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτομίες προϊόντων και επιχειρηματικών συνεργασιών, καθώς και με συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τομείς που αντιμετωπίζουν εμπόδια και προκλήσεις. Χρειάζεται να εστιάσουμε στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης καθώς η ψηφιοποίηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπολείπεται ακόμα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Χρειάζεται να αναλάβουμε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία κατάλληλα για τις δικές τους ανάγκες» τόνισε, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και συμπλήρωσε ότι το επιμελητήριο εστιάζει στρατηγικά σε αυτό το στόχο και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.

Από την πλευρά της η Εύη Σαχίνη, διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί βασικό στόχο του Enterprise Europe Network. Όπως τόνισε, η χώρα μας έχει πλέον μία πολύ σημαντική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι καινοτομούν. «Πέρυσι είχαμε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της καινοτομίας στην Ευρώπη που σημαίνει ότι έχουμε καλά αποτελέσματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε περεταίρω» σημείωσε.

Ο διευθυντής Δικτύου ΠΡΑΞΗ Κωνσταντίνος Βαβέκης, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις του Δικτύου στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. «Όραμά μας είναι να έχουμε στην ελληνική αγορά βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία, αναγκαία εργαλεία και μια πολύ καλή στρατηγική ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Μιλώντας στην εκδήλωση η εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άννα Αθανασοπούλου, Επικεφαλής Μονάδας Proximity, Social Economy, Creative Industries, σημείωσε ότι «η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη πρέπει να περνά μέσα από την πράσινη ψηφιακή μετάβαση». Στο πλαίσιο της ομιλίας της ανέλυσε τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον και σημείωσε ότι η ενιαία αγορά συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες και εργαλεία ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ