Μυτιληναίος: Υπέρογκο το κόστος για την ενεργειακή μετάβαση - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Ευ. Μυτιληναίος στο συνέδριο του ΣΕΒ / Eurokinissi

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και διήρκεσε περισσότερες από 6 ώρες παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας της Ευρώπης συζήτησαν τα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από πλευράς της βιομηχανίας συμμετείχαν 27 εκπρόσωποι βιομηχανικών συνδέσμων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εστίασαν σε δύο βασικά ζητήματα: το κόστος των δικτύων και των ρυθμιστικών κανονισμών.

Σχετικά με τα δίκτυα, οι βιομηχανίες τόνισαν ότι το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρηση τους είναι πολλαπλάσιο από το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Επιπλέον, επισήμαναν ότι η κατασκευή των δικτύων θα απαιτήσει πολύ χρόνο και πόρους.

Στο πεδίο των ρυθμιστικών κανονισμών, οι βιομηχανίες εξέφρασαν ανησυχία για τον αυξανόμενο όγκο και την πολυπλοκότητα τους. Ορισμένοι εκπρόσωποι έκαναν λόγο για 14.500 κανονισμούς που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως οι επιχειρήσεις, γεγονός που καθιστά τη συμμόρφωση τους μη βιώσιμη.

Η συζήτηση για τις τιμές της ενέργειας ήταν άκαρπη. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας διαφώνησαν με την άποψη της κ. φον ντερ Λάιεν ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τις βιομηχανίες, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, έθεσε στη συζήτηση το θέμα του Green Pool ως λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

To Green Pool αποτελεί ένα πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης του κόστους για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών και βιομηχανιών, οι οποίες αφορούν στην παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα εργοστάσια.

Η τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου βρήκε υποστηρικτές μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε για την εξέταση του αιτήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ