Συμφωνία Deme και Faria Renewables για συνεργασία στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

NEWSROOM
Συμφωνία Deme και Faria Renewables για συνεργασία στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Φώτο: Shutterstock

Τη συμφωνία συνεργασίας τους για τη διερεύνηση και από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα υπέγραψαν η Deme και η Faria Renewables

Αναγνωρίζοντας το μοναδικό δυναμικό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στη Μεσόγειο και την εξελισσόμενη αγορά, και οι δύο εταιρείες στοχεύουν, όπως αναφέρουν, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Η τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προς μηδενικές εκπομπές CO2. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», το οποίο εποπτεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA).

Το πρόγραμμα καθορίζει επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης και εκτιμά δυναμικότητα περίπου 4,9 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως το 2030-2032), εξαιρουμένης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης που προορίζεται για πιλοτικά έργα.

Επιπλέον, το πρόγραμμα εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα (μετά το 2030-2032) χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος περίπου 12,4 GW.

Συνεργασία με τοπικούς φορείς

Η Deme και η Faria Renewables θα συνεργαστούν, αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, για να αξιολογήσουν την ελληνική θαλάσσια περιοχή, να εντοπίσουν τις βέλτιστες τοποθεσίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, να διεξάγουν έρευνες, να συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις τοπικές κοινότητες, να υποστηρίξουν και να δημιουργήσουν συνέργειες με την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, με τελικό στόχο την ανάπτυξη επιτυχημένων και ανταγωνιστικών έργων.

Η Θάλεια Βαλκούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Faria Renewables, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που ανακοινώνω τη συνεργασία μας με τη Deme, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας παγκοσμίως, με πολυάριθμα έργα υπό ανάπτυξη και σε λειτουργία. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και την εμπειρία και των δύο εταιρειών, οι οποίες θα συνεργαστούν για ένα βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας μας στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνεχίζεται δυναμικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τους ενεργειακούς στόχους της και να μετατραπεί σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα ενέργειας. Οι στόχοι μας για παραγωγή πράσινης και βιώσιμης ανανεώσιμης ενέργειας ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών CO2 βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην επίτευξή τους».

Ο Δημήτρης Κιντσάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Faria Renewables, σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τη Deme στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και έχουμε την ίδια όρεξη και διάθεση να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια πιο πράσινη κοινωνία. Η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Deme αποδεικνύει τη δέσμευση της Faria Renewables στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η ικανότητα, η εμπειρία και η μεθοδολογική προσέγγιση και των δύο εταιρειών μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εξελισσόμενη ελληνική αγορά, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία σε διάφορους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο Kristof Van Loon, γενικός διευθυντής της Deme Concessions, σχολίασε: «Η Deme είναι στην ευχάριστη θέση να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Ως κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, διαθέτουμε ένα αποδεδειγμένο ιστορικό και εμπειρία που εκτείνεται σε πάνω από δύο δεκαετίες. Η εσωτερική τεχνογνωσία της Deme και οι εκτεταμένες συνεργασίες της με κορυφαίους του κλάδου σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ μας καθιστούν πολύτιμο συνεργάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Η συνεργασία με τη Faria Renewables, μια εταιρεία που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον και αναγνωρίζει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως ακρογωνιαίο λίθο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός».

Η Faria Renewables αποτελεί το κοινό εταιρικό σχήμα, που ιδρύθηκε από τη Faria Group και το Capenergie 5, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες γεωγραφικές περιοχές. Η εταιρεία διαθέτει ένα portfolio που ξεπερνά τα 2.000 ΜW σε διάφορες τεχνολογίες (χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης) και φιλοδοξεί να καταστεί κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πάνω από 5 GW μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Faria Group έχει σημαντική εμπειρία και δυναμική στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και αποδεδειγμένη εξειδίκευση στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ το Capenergie 5 το Επενδυτικό Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 5ης γενιάς της OMNES Capital, επενδύει σε ευρωπαϊκές υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρέχον χαρτοφυλάκιο που καλύπτει 1.152 έργα, συνολικής δυναμικότητας 51,8 GW.

Η Deme Concessions, μέλος του Ομίλου Deme, επιβλέπει τις ευρείες και ποικίλες παραχωρήσεις του Ομίλου στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των θαλάσσιων υποδομών και λιμένων, των ερευνών βυθού, του πράσινου υδρογόνου και άλλων ειδικών έργων.

Αποτελεί κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, των ερευνών βυθού και των θαλάσσιων υποδομών.

Δραστηριοποιείται επίσης σε έργα παραχώρησης στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, των θαλάσσιων υποδομών, του πράσινου υδρογόνου κλπ.

Η εταιρεία έχει να παρουσιάσει περισσότερα από 145 χρόνια εμπειρίας και είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Η Deme μπορεί να βασιστεί σε περίπου 5.000 επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης και διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους τεχνολογικά στόλους στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ