ΚΕΕΕ: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. προς όφελος του ευρύτερου οικονομικού τοπίου

NEWSROOM
ΚΕΕΕ: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. προς όφελος του ευρύτερου οικονομικού τοπίου
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης

Στην κοινή διαπίστωση, ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει προς όφελος του ευρύτερου οικονομικού τοπίου στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν, διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στις χθεσινές εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΕΕ ασκεί την προεδρία έως το τέλος του 2023 ενώ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, ανακοινώθηκε ότι την προεδρία για το 2024 αναλαμβάνει η Βόρεια Μακεδονία.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΚΕΕΕ στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης σημείωσε: «Το μεγαλύτερο διακύβευμα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, δηλαδή η υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών της περιοχής στην ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο κ. Μασούτης τόνισε ότι: «Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια πολιτική για τη στήριξη της βαθμιαίας ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο παρέχει στις επιχειρήσεις των Δυτικών Βαλκανίων πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά σε διαφορετικούς τομείς, αλλά ταυτόχρονα καλεί τις βαλκανικές χώρες να ολοκληρώσουν την περιφερειακή κοινή αγορά τους και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, για να προσαρμόσουν τους κανόνες τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως υπενθύμισε, πρόθεση της ΕΕ είναι να διαθέσει ένα πακέτο 6 δις. ευρώ για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια, εκ των οποίων 4 δις. ευρώ σε δάνεια και 2 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις «αλλά η επένδυση είναι συνάρτηση της συμμόρφωση με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Μασούτης.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε, ακόμη, ότι τα διμερή εμπορικά ισοζύγια της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι διαχρονικά πλεονασματικά. Κατά το 2022, οι εμπορικές ροές ανέκαμψαν σε προ πανδημίας επίπεδα, διαμορφώνοντας το συνολικό μας πλεόνασμα με τις χώρες της περιοχής στα 2,1 δις.ευρώ: Αλβανία +435,6 εκ. ευρώ, Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας +1.088,4 εκ. ευρώ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη +41,3 εκ. ευρώ, Κόσοβο +80,9 εκ. ευρώ, Μαυροβούνιο +285,1 εκ. ευρώ και Σερβία +159,9 εκ. ευρώ).
«Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικότερους ξένους επενδυτές στη Σερβία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική επενδυτική παρουσία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο είναι λιγότερο αισθητή, αν και παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική λόγω της εγκατάστασης εκεί (ιδίως σε Κόσοβο και Μαυροβούνιο) θυγατρικών σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων. Το συνολικό ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο στην περιοχή εκτιμάται σε 1,55 δισ. ευρώ» είπε ο προεδρος.

Ακόμη σημείωσε ότι η βαλκανική περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας αποβλέπει στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω της διευρυμένης διμερούς συνεργασίας, της πλήρους αξιοποίησης των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων, αλλά και των μηχανισμών της ΕΕ. Τα σχήματα αυτά, όπως εξήγησε, στοχεύουν στην προώθηση της συνεργασίας των συμμετεχόντων χωρών σε σειρά τομέων όπως - πέραν των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας - οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η συνδεσιμότητα δικτύων και υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, τηλεπικοινωνιών) και η συνεργασία στην υλοποίηση δικτύου υδάτινων δρόμων στα Βαλκάνια. Από ελληνικής πλευράς ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην σταδιακή διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κοινές δράσεις στους τομείς ενέργειας (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου) και επενδύσεων, καθώς και διαμόρφωση πλατφόρμας τεχνολογίας για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ