H κοινοπραξία των εταιρειών Polygreen, Aldar και Tadweer αναλαμβάνει έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Άμπου Ντάμπι

NEWSROOM
H κοινοπραξία των εταιρειών Polygreen, Aldar και Tadweer αναλαμβάνει έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Άμπου Ντάμπι
Φώτο: Shutterstock

Η Polygreen ΑΕ, η Aldar Properties PJSC και η Tadweer (Abu Dhabi Waste Management Company), ανακοίνωσαν τον σχηματισμό κοινοπραξίας για την υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος διαχείρισης απορριμάτων, Ecoloop, στο 'Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Το Ecoloop, θα είναι το πρώτο στο είδος του κυκλικό μοντέλο ολικής εκτροπής των αποβλήτων από την υγειονομική ταφή και μετατροπής τους σε πολύτιμους πόρους, το οποίο θα καλύπτει όλο το δίκτυο ακινήτων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείρισης της Aldar.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή της κοινοπραξίας έγινε κατά τη διάρκεια της COP28 παρουσία της του σεΐχη Theyabbin Mohamedbin Zayed, προέδρου του Emirates Foundation, το οποίο αποτελεί τον Φορέα Επίβλεψης της Εθνικής Πρωτοβουλίας των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της Απώλειας και της Σπατάλης Τροφίμων - Νe'ma, και της Mariam Almheri, υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ και προέδρου της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της Ne'ma.

Η σύμπραξη υποστηρίζει τον στόχο της Tadweer να εκτρέψει από την υγειονομική ταφή το 80% των παραγόμενων αποβλήτων του 'Αμπου Ντάμπι μέχρι το 2030, καθώς και το σχέδιο Net Zero της Aldar που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 με τη δέσμευση της Aldar να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη στρατηγική πρωτοβουλία Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050.

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 70.000 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων από το υφιστάμενο δίκτυοβακινήτων ιδιοκτησίας της Aldar τα οποία οδηγούνται προς υγειονομική ταφή, με το κόστος διαχείρισης να ανέρχεται σε 10-15 εκατομμύρια ετησίως, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα περίπου 32.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε χρόνο.

Μέσω του Ecoloop θα εφαρμοστούν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας για την αποτροπή της διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και την προώθησή τους προς επεξεργασία και μετατροπή σε υποπροϊόντα και δευτερογενείς πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο αυτού του νέου κυκλικού μοντέλου, τα απόβλητα που συλλέγονται θα διαχωρίζονται σε τέσσερις νέους σταθμούς μεταφόρτωσης και θα παραδίδονται στο νέο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας στο Al Ghadeer του 'Αμπου Ντάμπι. Μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας διαχωρισμού αποβλήτων είναι το ευρύ φάσμα αξιοποιήσιμων υλικών που θα προκύπτουν -από την ανακύκλωση υλικών όπως πλαστικό και γυαλί και την επεξεργασία ξύλου, μέχρι ανάκτηση ενέργειας, την παραγωγή βιοαερίου κ.λπ.

Το Ecoloop βασίζεται στην καταγεγραμμένη επιτυχία της Polygreen στην Ελλάδα η οποία προήλθε από την εφαρμογή του μοντέλου «Just Go Zero», το οποίο ενώνει την κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς, στοχεύοντας σε έναν κόσμο μηδενικών αποβλήτων. Τον Ιούλιο του 2023, η Τήλος έγινε το πρώτο νησί στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο διαπίστευσης που δημιουργήθηκε από την Zero Waste Europe (ZWE) και την Mission Zero Academy (MiZA). Το πρόγραμμα εκτρέπει με επιτυχία το 100% των αστικών στερεών αποβλήτων του νησιού από την υγειονομική ταφή, γεγονός που οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, επιτυγχάνοντας ανακύκλωση σε ποσοστό 90% επί του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ