Skip to main content

Real estate: Ανεβάζει στροφές η Hines

Real estate: Ανεβάζει στροφές η Hines

Έτοιμη για περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζεται πλέον η αμερικανική Hines, σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της παρουσίας της στην χώρα. Η σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η απομάκρυνση της ανησυχίας για τον κίνδυνο Grexit και η βελτίωση της οικονομίας, έχει επιτρέψει στην ελληνική ομάδα υπό τον κ. Πολ Γομόπουλο, να εντατικοποιήσει μια σειρά από κινήσεις που κυοφορούνται τους τελευταίους μήνες.

Η αρχή έγινε πριν από λίγες εβδομάδες, με την Hines να αποκτά το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεων της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αδειοδότησης ως εμπορικό κέντρο. Πρόκειται για το ακίνητο που μέχρι πρότινος ανήκε στην επίσης αμερικανική Blackrock, η οποία επιθυμούσε την απεμπλοκή της από την επένδυση αυτή, θεωρώντας το επενδυτικό ρίσκο της χώρας εξαιρετικά υψηλό και μη θέλοντας την περαιτέρω έκθεσή της σε αυτήν. Η Blackrock είχε «κληρονομήσει» το έργο από την Macquarie Group, την οποία είχε εξαγοράσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, εν τέλει, κατόρθωσε να ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο, με τον προσανατολισμό να αφορά την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου με την επωνυμία Academy Gardens, μεγέθους ανάλογου ή και μεγαλύτερου του The Mall Athens.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Hines φαίνεται να απομακρύνεται από την λογική του εμπορικού κέντρου, επιχειρώντας τον ανασχεδιασμό του έργου, στη λογική των big boxes, δηλαδή ενός εμπορικού πάρκου με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, όπως το επιτυχημένο Smart Park στα Σπάτα, που θα συνδυάζει όμως και χρήσεις γραφείων, για τα οποία η ζήτηση έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα. Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα πιθανών μισθωτών, με την Leroy Merlin και την Praktiker ήδη να προβάλουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων αλυσίδων για την μίσθωση χώρων. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι το χαμηλότερο κόστος κατασκευής και συνεπώς και η μεγαλύτερη ευκολία λήψης χρηματοδότησης.

Εκτός από το ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος, το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της Hines, αναφορικά με το αν θα προχωρήσει σε άλλες δύο αγορές ακινήτων. Ο λόγος για το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός στο Βοτανικό, για το οποίο η Hines έχει υπογράψει προσύμφωνο με την ιδιοκτήτρια Alpha Bank, αλλά και για το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς, ιδιοκτησίας Pasal Development, για το οποίο αναζητούνται εναλλακτικές χρήσεις, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα σε σχέση με την σημερινή μορφή του ακινήτου.

Παράλληλα, στόχος της Hines είναι και η αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων, απ'όπου άλλωστε ξεκίνησε η επενδυτική της παρουσία στην Ελλάδα, καθώς απέκτησε σε συνεργασία με την Ηenderson Park, μέσω πλειστηριασμού, το ξενοδοχείο Grand Hyatt επί της λεωφόρου Συγγρού (πρώην Athens Ledra ιδιοκτησίας στο παρελθόν της οικογένειας Παρασκευαϊδη). Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η απόκτηση ξενοδοχείων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines
Σε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines
Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση των ξενοδοχείων Ερμής και Coral, αμφότερα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Σε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines
Οι δύο ταχύτητες στα ενοίκια γραφείων
Οι δύο ταχύτητες στα ενοίκια γραφείων
Ποια βρίσκουν εύκολα ενοικιαστές με 15 ευρώ/τ.μ. και ποια μένουν στα αζήτητα. Κλειδί για την αγορά η ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι δύο ταχύτητες στα ενοίκια γραφείων
Εταιρεία ακινήτων από τον όμιλο Φουρλή
Εταιρεία ακινήτων από τον όμιλο Φουρλή
Θα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο αξίας 178 εκατ. ευρώ. Γιατί συμφέρει ομίλους με μεγάλη περιουσία η ίδρυση επενδυτικών εταιρειών ακινήτων.
Εταιρεία ακινήτων από τον όμιλο Φουρλή
Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εταιρείες ακινήτων
Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εταιρείες ακινήτων
Τα σχέδια των εισηγμένων για άντληση φθηνού χρήματος από τους μετόχους, ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης και να προχωρήσουν νέες επενδύσεις.
Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εταιρείες ακινήτων