fbpxΣταδιακή κατάργηση των πλαστικών ανακοίνωσε η Nestlé | Economistas.gr
Skip to main content

Σταδιακή κατάργηση των πλαστικών ανακοίνωσε η Nestlé

Σταδιακή κατάργηση των πλαστικών ανακοίνωσε η Nestlé

Η Nestlé ανακοίνωσε σήμερα σειρά ενεργειών στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο για την ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση του 100% των συσκευασιών της ως το 2025, με έμφαση στην αποφυγή των πλαστικών απορριμμάτων. 

Από τον Φεβρουάριο του 2019, η Nestlé θα ξεκινήσει να αποσύρει όλα τα πλαστικά καλαμάκια από τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά, όπως χαρτί, καθώς και άλλες καινοτόμες πρακτικές.

  • Η εταιρεία θα λανσάρει χάρτινη συσκευασία για το Nesquik το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς και για τη μπάρα snack Yes! το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Τα Smarties θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν συσκευασίες χωρίς πλαστικό το 2019 και η Milo θα πωλείται σε χάρτινες συσκευασίες από το 2020.
  • Η Nestlé Waters θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο ΡΕΤ στα μπουκάλια της σε ποσοστό 35% μέχρι το 2025, σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα φτάσει το 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμβληματική μάρκα Poland Spring. Επιπλέον, η Nestlé Waters θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο ΡΕΤ στο 50% για τις ευρωπαϊκές μάρκες Acqua Panna, Buxton, Henniez και Levissima μέχρι το 2025. 
  • Η επιτυχής ανακύκλωση απαιτεί επαρκή υποδομή, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει πάντα. Το Ινστιτούτο Επιστημών Συσκευασίας της Nestlé διερευνά μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων, νέα υλικά με βάση το χαρτί και βιοδιασπώμενα / λιπασματοποιήσιμα πολυμερή που είναι επίσης ανακυκλώσιμα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη επιλογή για περιοχές που δεν διαθέτουν υποδομή ανακύκλωσης.
  • Η Nestlé συνεργάζεται επίσης με εξωτερικούς συνεργάτες για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η εταιρεία έχει σχηματίσει μια παγκόσμια συνεργασία με τη Danimer Scientific για την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου βιοδιασπώμενου και ανακυκλώσιμου μπουκαλιού για το νερό. Η Danimer Scientific, με έδρα το Bainbridge στην Georgia των ΗΠΑ, είναι πρωτοπόρα στη δημιουργία πιο βιώσιμων και πιο φυσικών τρόπων παραγωγής πλαστικών προϊόντων.
  • Επιπλέον, η Nestlé ξεκίνησε μια συνεργασία με την PureCycle Technologies για την παραγωγή ανακυκλωμένου πολυπροπυλενίου (PP) κατάλληλο για τρόφιμα. Η PureCycle Technologies εμπορεύεται πρωτοποριακές τεχνολογίες ανακύκλωσης, οι οποίες μπορούν να απομακρύνουν το χρώμα, την οσμή και τις μολυσματικές ουσίες από την πλαστική πρώτη ύλη απορριμμάτων προκειμένου να μετατραπούν σε μη επεξεργασμένη ρητίνη. Το πολυπροπυλένιο είναι πολυμερές που χρησιμοποιείται συνήθως για τη συσκευασία τροφίμων σε δίσκους, δοχεία, κύπελλα και φιάλες.
  • Από το 2020 έως το 2025, η Nestlé θα καταργήσει σταδιακά όλα τα πλαστικά που ανακυκλώνονται δύσκολα ή καθόλου σε όλα τα προϊόντα της παγκοσμίως.

Η Nestlé έγινε η πρώτη εταιρεία τροφίμων που συνεργάστηκε με το Project STOP, το οποίο ξεκίνησε στην Ινδονησία το 2017. Το Project STOP είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την πρόληψη της διασποράς πλαστικού στον ωκεανό, αναπτύσσοντας συνεργασίες με πόλεις και κυβερνήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία. 

Το Project STOP δημιουργεί βιώσιμα, κυκλικά και χαμηλού κόστους συστήματα απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τις πολλές υπάρχουσες τοπικές πρωτοβουλίες και ανεπίσημους συλλέκτες απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές της Ινδονησίας. Μέσα στους επόμενους μήνες, η εταιρεία θα μεταφέρει τις γνώσεις του έργου αυτού και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται προσπαθώντας έτσι να επιτύχει «πλαστική ουδετερότητα» σε αυτές τις αγορές.

 Η Nestlé δεσμεύεται να οδηγήσει σε διαρκή και αποδοτική αλλαγή, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια παρά μέσα από την ίδια την εταιρεία.

  • Οι 4.200 εγκαταστάσεις της Nestlé παγκοσμίως δεσμεύονται να εξαλείψουν τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτά τα αντικείμενα θα αντικατασταθούν από υλικά που μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Για ανακυκλώσιμα υλικά όπως το ΡΕΤ και το αλουμίνιο, η Nestlé διασφαλίζει ότι τα κατάλληλα μέσα συλλογής και διαχείρισης είναι διαθέσιμα όπου καταναλώνονται και ότι η δέσμευσή της για την ανακύκλωση έχει επικοινωνηθεί με επιτυχία.
  • Οι υπάλληλοι της Nestlé σε όλες τις τοποθεσίες παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα θα αφιερώσουν τις ημέρες εθελοντισμού τους για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες καθαρισμού κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου του 2019. Για να δώσει το παράδειγμα, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Nestlé και οι υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ελβετία θα προσφέρουν εθελοντική εργασία για να καθαρίσουν τις ακτές της λίμνης της Γενεύης τον Μάιο του 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Nestlé, Mark Schneider, δήλωσε:  «Το ευρύτερο όραμα και το σχέδιο δράσης μας αποτυπώνουν τη δέσμευσή μας και μία συγκεκριμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων από πλαστικές συσκευασίες. Έχουμε δεσμευτεί να επιδιώκουμε επιλογές ανακύκλωσης όπου είναι εφικτό, ωστόσο γνωρίζουμε ότι ακόμα κι αν γίνεται ανακύκλωση στο 100%, αυτό δεν επαρκεί για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων. Πρέπει να διευρύνουμε τα όρια και να κάνουμε περισσότερα. Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για να επιτύχουμε με αυτή την πρόκληση και να εκμεταλλευτούμε πολλαπλές λύσεις που μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Πιστεύουμε στην αξία των ανακυκλώσιμων και λιπασματοποιήσιμων υλικών με βάση το χαρτί και των βιοδιασπώμενων πολυμερών, ιδίως όταν δεν υπάρχει υποδομή ανακύκλωσης. Η συλλογική δράση είναι ζωτικής σημασίας, γι 'αυτό παροτρύνουμε στους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και όλους τους συναδέλφους της Nestlé να παίξουν το ρόλο τους.

Μπορείτε να υπολογίζετε ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο σε αυτόν τον τομέα»
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερδιπλάσια τιμή για τις πλαστικές σακούλες
Υπερδιπλάσια τιμή για τις πλαστικές σακούλες
Στα 9 ευρωλεπτά διαμορφώνεται από σήμερα η τιμή της πλαστικής σακούλας, με τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της χρήσης της το τελευταίο 12μηνο.
Υπερδιπλάσια τιμή για τις πλαστικές σακούλες
Τα κίνητρα του ΥΠΕΝ για ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Τα κίνητρα του ΥΠΕΝ για ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Σε εξέλιξη η διαβούλευση για τις δύο ρυθμίσεις, με τις οποίες τροποποιούνται η τιμολογιακή πολιτική των δήμων και τα δημοτικά τέλη και επιδιώκεται ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
Τα κίνητρα του ΥΠΕΝ για ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Η INTRASOFT International πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις στον Νέο Βουτζά
Η INTRASOFT International πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις στον Νέο Βουτζά
Εθελοντές της Intrasoft, σε συνεργασία με τη MKO We4All, πραγματοποίησαν δενδροφυτεύσεις στην περιοχή του Νέου Βουτζά, που είχε πληγεί στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018.
Η INTRASOFT International πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις στον Νέο Βουτζά