Χατζημηνάς: Καίριας σημασίας η επένδυση στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

NEWSROOM
Xatziminas
Ιδρυτής & CEO ΤHEON GROUP, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Κριστιάν Χατζημηνάς

Σημείωσε πως αυτό μπορεί να γίνει με σημερινούς όρους μέσω της ψηφιακής επανάστασης δηλαδή παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας

Ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & CEO ΤHEON GROUP, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), συμμετείχε στο fire chat με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, κα Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, με τίτλο «Ο ρόλος της επαναβιομηχανοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία» στα πλαίσια του Delphi Economic Forum IX.

Αρχικά, ανέφερε πως η επένδυση στην επαναβιομηχονοποίηση της χώρας, μία από τις βασικότερες θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας καθώς οι σύγχρονες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για απόκτηση ενός βαθμού ανεξαρτησίας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Υπογράμμισε πως σύμφωνα με την έκθεση του Νομπελίστα οικονομολόγου Sir Χριστόφορου Πισσαρίδη, η ελληνική οικονομία υπολείπεται σημαντικά στη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ. Χατζημηνάς σημείωσε πως η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει με σημερινούς όρους μέσω της ψηφιακής επανάστασης, δηλαδή παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, υποστήριξε πως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η είσοδος ψηφιακών δεξιοτήτων στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, τομείς που η Ελλάδα παραδοσιακά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Aνέφερε πως η Ε.ΕΝ.Ε αναγνωρίζει την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο, η ολοένα και πιο εκτεταμένη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηθικής και για αυτό το λόγο η χρήση της θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέσω της δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου.

Μίλησε για την ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ψηφιακή κατάρτιση των υπαλλήλων τους, καθώς επίσης και να επιβραβευθούν οι εργοδότες που έχουν αυξήσει τις θέσεις εργασίας και έχουν επενδύσει στις ψηφιακές δεξιότητες, μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόταση της Ε.ΕΝ.Ε. για μία γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση που θα επιμερίζεται 50-50 σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μια τέτοια στοχευμένη πριμοδότηση, θα είναι αποτελεσματική, καθώς αξιοποιεί κίνητρα που ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει συνήθως με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια.

Ανέφερε πως η μείωση των οριακών φόρων μπορεί να χρησιμεύσει ως κινητήριος δύναμη για ανάπτυξη, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για πρόσθετες επενδύσεις, τόσο από τα εγχώρια όσο και από ξένα κεφάλαια. Ακόμη, ανέφερε πως η μείωση αυτή αναμένεται να προκαλέσει, τόσο την αύξηση υποκατασκευαστικού έργου, όσο και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ελληνικής δραστηριότητας στο εξωτερικό ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Σημείωσε πως οι αναμενόμενες αυξημένες επενδυτικές ροές, για την αξιοποίηση των νέων κινήτρων, πρόκειται να ενισχύσουν άμεσα την αξία των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά συχνά διαφεύγουν της προσοχής των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Ο κ. Χατζημηνάς υπογράμμισε την σημαντικότητα της μείωσης της προκαταβολής φόρου, δεδομένου πως η τελευταία λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη.

Τέλος, ανέφερε πως σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη αποτελεί η απουσία επαρκούς προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, η ταχύτητα των αποσβέσεων στη βιομηχανία, η οποία πρέπει να αυξηθεί στο 20% ετησίως, από το 10%, η προκαταβολή φόρου η οποία θα πρέπει σταδιακά να καταργηθεί, και ο φόρος μόνο για το επιπλέον, σε σχέση με άλλες χρονιές, εισόδημα, που θα πρέπει να μειωθεί στο 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ