fbpxΝέα παράταση στην εξυγίανση της ΕΒΖ | Economistas.gr
Skip to main content

Νέα παράταση στην εξυγίανση της ΕΒΖ

Νέα παράταση στην εξυγίανση της ΕΒΖ
Φωτο: Eurokinissi

Την 31η Ιανουαρίου θέτει τώρα ως ορόσημο για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ), αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Όπως ανέφερε, τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έχει την πλήρη εικόνα και θα μπορεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της ΕΒΖ. 

"Στις 31/1 θα έχουμε την τελική απόφαση για το εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς" είπε ο κ. Πιτσιόρλας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι "έστω και την ύστατη στιγμή θα αποδώσουν οι επαφές που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα έχουμε στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία".

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους -όπως διευκρίνισε- επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας δε ότι "οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αξιόπιστος επενδυτής που να δώσει λύση και προοπτική. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα πράξουμε. Στις 31/1 θα δώσουμε τελικές απαντήσεις" ξεκαθάρισε. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών προέρχεται από Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ο κ. Πιτσιόρλας, χωρίς να το διαψεύσει, υπογράμμισε ότι "υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού".

Ο ίδιος επισήμανε απευθυνόμενος προς του τευτλοπαραγωγούς, ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. "Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα", επισήμανε, λέγοντας ότι "εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα".

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι "η ελληνική κυβέρνηση όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, θέλει και στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και για αυτό κάνουμε με σοβαρότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη ότι "εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν".

Δεσμεύσεις στους παραγωγούς

Τη δέσμευση ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο ακέραιο τις οφειλές της ΕΒΖ προς αυτούς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τις παλαιότερες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς αυτούς, επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, υπογραμμίζοντας δε ότι "στείλαμε ήδη αίτημα προς την ΕΕ, με στόχο να πάρετε ένα επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού συνδεδεμένης και περιμένουμε την απάντηση".

Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό και αδυναμία που εξέφρασαν οι τευτλοπαραγωγοί για την απόδοση ΦΠΑ 24% στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ο κ. Πιτσιόρλας είπε "υπόσχομαι να προσπαθήσω να βρω το ποσό που χρειάζεστε, ώστε να καταβάλλετε τον ΦΠΑ και έτσι να μην έχετε πρόβλημα".

Στο πλαίσιο όλων των προαναφερομένων και με τους τευτλοπαραγωγούς να ευχαριστούν τον υπουργό, λέγοντάς του "είστε ο πρώτος υπουργός που έρχεστε Θεσσαλονίκη και κάθεστε απέναντί μας και μας ενημερώνετε", ο κ. Πιτσιόρλας ανανέωσε το ραντεβού του με τους αγρότες στη Θεσσαλονίκης για 31/1 ή το αργότερες αρχές Φεβρουαρίου.

Οι τευτλοπατραγωγοί της χώρας, μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέστειλαν όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάληψη που έκαναν στα γραφεία της βιομηχανίας από τις 14/1 και όπως είπε ο πρόεδρός τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, "θα έρθουμε και πάλι στις 28/1 εδώ στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ για να περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφθεί και να συζητήσουμε τα νεότερα που θα μας έχει".

Στις τοποθετήσεις τους δε, οι παραγωγοί της χώρας, ζήτησαν από τον κ. Πιτσιόρλα να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο τευτλοκαλλιέργειας στην ΕΒΖ και λειτουργίας της βιομηχανίας, λέγοντάς του: "θα βάλουμε και εμείς πλάτη σε ό,τι θέλετε για να μην προκριθεί το κακό σενάριο για την εταιρεία. Πείτε μας τι θέλετε να κάνουμε και θα το πράξουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιτσιόρλας: Εντός του έτους η πρόταση εξυγίανσης της ΕΒΖ
Πιτσιόρλας: Εντός του έτους η πρόταση εξυγίανσης της ΕΒΖ
Την εκτίμηση ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πιτσιόρλας: Εντός του έτους η πρόταση εξυγίανσης της ΕΒΖ
ΕΒΖ: Δεν θα χαθούν χρήματα τευτλοπαραγωγών
ΕΒΖ: Δεν θα χαθούν χρήματα τευτλοπαραγωγών
Τη ρητή διαβεβαίωση ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια, όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες για τους Έλληνες παραγωγούς, δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΒΖ.
ΕΒΖ: Δεν θα χαθούν χρήματα τευτλοπαραγωγών
Πιτσιόρλας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την ΕΒΖ
Πιτσιόρλας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την ΕΒΖ
Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την τύχη της ΕΒΖ ΑΕ πρόκειται να ανακοινώσει αρχές της επόμενης εβδομάδας στους τευτλοπαραγωγούς ο Στέργιος Πιτσιόρλας.
Πιτσιόρλας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την ΕΒΖ
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Υπογράφηκε την Τρίτη η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar.
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη
Η Royal Sugar, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο των Σερρών και διευκρίνισε ότι η μονάδα της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση.
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη