Greek Exports Forum & Awards 2024: Οι νικητές των φετινών βραβείων

NEWSROOM
Βραβεια

Το κορυφαίο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, Top Greek Export Company 2024, Gold, απονεμήθηκε στην Παπαστράτος PMI

Τον «δρόμο» για την επιτυχημένη ανάπτυξη του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, έδειξαν οι ομιλητές και οι βραβευθέντες στα Greek Exports Forum & Awards 2024, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Το Greek Exports Forum πραγματοποιήθηκε το πρωί ψηφιακά, μέσω του LiveOn Expo Complex, του καινοτόμου 3D εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων, ενώ τα Greek Exports Awards, το βράδυ της ίδιας μέρας, υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα διοργάνωσαν για 12η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethos EVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κορυφαίο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, Top Greek Export Company 2024, Gold, απονεμήθηκε στην Παπαστράτος PMI. Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους των 1400 ανθρώπων στην Παπαστράτος, ευχαριστώ και την Κριτική Επιτροπή. Αναμφίβολα, η βράβευση αυτή είναι μία διάκριση υψηλής σημασίας για την Παπαστράτος. Η κουλτούρα εξωστρέφειας είναι δομικό στοιχείο της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος» και η Παπαστράτος διακρινόταν πάντα σε αυτό. Παράλληλα, με την εμπιστοσύνη της Philip Morris International και την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από το 2017, αλλάξαμε σελίδα. Μόνο την τελευταία τριετία έχουμε υπερδιπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο και κατά ανάλογο ρυθμό την αξία των εξαγωγών μας, που πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το 90% της παραγωγής μας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού και η Ιαπωνία είναι μία κύρια τέτοια αγορά. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS είναι το Νο 1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και συνεχίζουμε με πράξεις και πραγματικές επενδύσεις».

Στην ίδια κατηγορία, βραβείο Silver έλαβε η Distillery - Winery of Thrace S.A. και επίσης Silver βραβείο η Olympia Electronics A.E. Στην κατηγορία Τοp Innovation in Exports, Silver βραβείο έλαβε η εταιρεία Κεχαγιάς Β. & Λ. Ο.Ε.

Εφέτος δόθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις, Honorary Export Distinction, στους κ.κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Δρ. Jorge Sanchez, Πρόεδρο Δ.Σ. si-Cluster & CFSO Corallia-Ε.Κ. Αθηνά και Δρ. Αθανάσιο Πότση, ΠρόεδροΔ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του: «Η διοργάνωση έχει καταστεί θεσμός για την αγορά και την εξωστρέφεια. Η έννοια της αριστείας έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Η σημερινή εκδήλωση συνιστά επιβράβευση των εξαγωγικών εταιρειών και ταυτόχρονα ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους, ενώ τις καθιστά ως παράδειγμα για κάθε επιχείρηση με εξαγωγικό όραμα». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια επέκτασης και ενίσχυσης των γραφείων ΟΕΥ και της εξωστρέφειας της χώρας, γενικότερα.

Κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Greek Exports Awards, ο υπουργός Επικρατείας, Χρήστος - Γεώργιος ('Ακης) Σκέρτσος, τόνισε: «Το ελληνικό εξαγωγικό θαύμα έχει γίνει με τις δικές σας δυνάμεις και σε αντίξοο επιχειρηματικό και κρατικό περιβάλλον. Γνωρίζω τα εμπόδια και για εμάς αποτελεί πρόκληση να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον στόχο. Η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κομβικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει ταχύτερα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά των οικονομιών του Νότου. Διερχόμαστε μία περίοδο προκλήσεων. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να καινοτομούν».

Η υφυπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό της ανέφερε: "Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο πυρήνα της οικονομίας και στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ένας δυνατός παίκτης, παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση για να ενισχύει την βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια έχουμε στρατηγική για την βιομηχανία με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγικές θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2023 ανήλθε στο 2%. Εν πολλοίς οφείλεται στις εξαγωγές που αποτελούν μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε: «Mετά την οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία βρέθηκε μπροστά σε προκλήσεις. Πριν τη κρίση, η εξωστρέφεια ήταν περιορισμένη, στο 10% το πολύ. Η εικόνα άλλαξε στην περίοδο που ακολούθησε. Το 2020 άγγιξε το επίπεδο του 18% του ΑΕΠ. Έγιναν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας».

ΣΧΕΤΙΚΑ