Όμιλος Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2024

NEWSROOM
Όμιλος Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2024

Τα 623,7 εκατ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάν το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 6,1%. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 109,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA.

Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που διαμορφώθηκαν σε 52,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,4%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έτος ξεκίνησε δυναμικά στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις του ομίλου να σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, και μάλιστα μεγαλύτερη σε σύγκριση με υπόλοιπη αγορά. Ταυτόχρονα, ο όμιλος ωφελείται σημαντικά από την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του και την τοποθέτησή του σε περιοχές με υψηλή ζήτηση τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιοχές της χώρας που έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι τιμές της εγχώριας αγοράς διατήρησαν σταθερά την δυναμική τους, ωστόσο η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασε την κερδοφορία. Οι τιμές των εξαγωγών ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία, ενώ οι εξαγωγές τσιμέντου στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρές. Μετά την έναρξη λειτουργίας του προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο Καμαρίου, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο κατέγραψε βελτίωση όσον αφορά τη θερμική υποκατάσταση, ενώ καταγράφονται συνεχώς περαιτέρω βελτιώσεις.

Αξιοποιώντας την ήδη ισχυρή τοπική παρουσία του ομίλου, τον Ιανουάριο του 2024 διευρύνθηκε η λειτουργική δυναμικότητα με την εξαγορά ενός λατομείου στην Αττική με περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων. Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για την αύξηση των αποθεμάτων, συνεχίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις επέκτασης στη χώρα, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης. Αναφορικά με το IFESTOS, το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα του ομίλου Τιτάν στην Ελλάδα, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάρχει συνεργασία με τις αρχές, τους τεχνολογικούς προμηθευτές και τους υπολοίπους συνεργάτες για την υλοποίηση του έργου σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε δυναμικά για τον όμιλο με αυξημένους όγκους πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα μας και σταθερά επίπεδα τιμών. Στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά. Χάρη στον ήπιο χειμώνα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τη χρονιά με αυξημένους όγκους και υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν μεν, αλλά η κερδοφορία επλήγη από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων. Αύξηση των πωλήσεων σημειώθηκε σε όλα τα προϊόντα του ομίλου, με αύξηση 3% στις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, 7% στο έτοιμο σκυρόδεμα και 2% στα αδρανή υλικά. Σε ένα τρίμηνο που για τον κλάδο τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω εποχικότητας, ο όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, φτάνοντας τα 623,7 εκατ.  ευρώ.

Τα κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2024 έφτασαν τα 109,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023, παρά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, την πραγματοποίηση νωρίτερα φέτος των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των εργοστασίων λόγω συντήρησης στις ΗΠΑ και την υποτίμηση των νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και αυξήθηκαν κατά 18,4% σε 52,4 εκατ. ευρώ, χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα καλύτερα επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος συνέχισε τις αναπτυξιακές επενδύσεις του, με τις επενδυτικές δαπάνες να ανέρχονται σε 52,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη στρατηγική του ομίλου, οι επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου. Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ