Τράπεζες: Διανέμουν κέρδη στους μετόχους μετά από 16 χρόνια – Συνολικά 875 εκατ. ευρώ

NEWSROOM
 Τα λογότυπα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Φωτογραφία: iefimerida.gr

Μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών οι μετοχές τους κινούνται ανοδικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το συνολικό ποσό των 875 εκατ. ευρώ θα διανείμουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους μετόχους τους για την οικονομική χρήση του 2023, μετά την έγκριση που έλαβαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διανομή κερδών με τη μορφή μερίσματος (η Alpha Bank θα διαθέσει το ήμισυ των κερδών σε μέρισμα και το υπόλοιπο επαναγοράζοντας ιδίες μετοχές), συνιστά την πρώτη μετά το 2008 κι ενώ συντελούταν η οικονομική κρίση που είχε αναβλύσει από τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ και τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής ή μηδενικής εξασφάλισης.

Βάσει των ανακοινώσεων των τραπεζών, ο SSM ενέκρινε τα σχέδια που είχαν καταθέσει οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία περιελάμβαναν και τη διανομή κερδών.

Η ισχυρή κερδοφορία που παρουσίασαν οι 4 προαναφερόμενες τράπεζες ελέω των υψηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ισχυρή κεφαλαιακή τους επάρκεια, προσέφεραν τα εχέγγυα προκειμένου να προβούν στην πρώτη διανομή κερδών μετά από 16 χρόνια.

Ειδικότερα, η Alpha Bank διανέμει 122 εκατ. ευρώ -ήτοι το 20% των καθαρών κερδών της το 2023-, 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος και 61 εκατ. ευρώ για επαναγορά ιδίων μετοχών.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στους μετόχους το ποσό των 79 εκατ. ευρώ.
Eurobank και Εθνική διανέμουν κέρδη που υπερβαίνουν τον πήχη των 300 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 342 εκατ. ευρώ και 332 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ποσά που και τα 2 αντιστοιχούν στο 30% των καθαρών κερδών και για τις δύο τράπεζες.

Θετική εξέλιξη για τη Goldman Sachs

Υπενθυμίζεται ότι χθες με έκθεσή της, η Goldman Sachs εκτιμούσε ότι η διανομή κερδών από τις 4 συστημικές τράπεζες θα δώσει ώθηση στις μετοχές τους, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται υπό μερική πίεση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, διατήρησε τη σύσταση αγοράς για τις μετοχές των Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ για αυτήν της Alpha Bank συστήνει διακράτηση.

Ανοδικά οι μετοχές των τραπεζών

Μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών οι μετοχές τους κινούνται ανοδικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση στην οποία το γενικευμένο κλίμα είναι θετικό.

Η μετοχή της Alpha Bank προπορεύεται με κέρδη της τάξεως του 2,22% και ακολουθούν αυτή της Εθνικής (1,87%), Πειραιώς (1,83%) και Eurobank (1,38%).

ΣΧΕΤΙΚΑ