Μπροστά σε νέα deal οι εταιρείες ακινήτων

Economista
ECONOMISTA
ακινήτων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε περίοδο έντονων ζυμώσεων εισέρχεται πλέον ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ένας από τους δυναμικότερους τομείς του επιχειρείν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς μόνο οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες, Εθνική Πανγαία και Grivalia Properties επένδυσαν κεφάλαια άνω των 1,5 δις ευρώ για την αγορά ακινήτων.

Σήμερα, με αφορμή και την επικείμενη απορρόφηση της τελευταίας από τον όμιλο της Eurobank, είναι προφανές ότι επικρατεί έντονη κινητικότητα και ήδη διεξάγονται ανεπίσημες συζητήσεις για την επίτευξη συμμαχιών και την διαμόρφωση νέων “μπλοκ”, που θα ενισχύσουν την ρευστότητα και την δυνατότητα μόχλευσης κεφαλαίων, εν όψει των σημαντικών πωλήσεων χαρτοφυλακίων ακινήτων που αναμένονται να πέσουν στην αγορά φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται εκ των πραγμάτων οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου, αλλά και οι νέοι “παίκτες”, που επί του παρόντος παραμένουν εκτός χρηματιστηρίου, καθώς εκεί εντοπίζονται και σημαντικές ευκαιρίες.

Για παράδειγμα, στελέχη της αγοράς υπενθυμίζουν ότι όταν η Εθνική Πανγαία επιδίωκε να εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑ προτίμησε να εξαγοράσει μια από τις ήδη εισηγμένες εταιρείες, την MIG Properties, αποφεύγοντας την δημόσια εγγραφή.

Δεν είναι λοιπόν απίθανο, κάποια από τις εταιρείες που είναι στον “προθάλαμο” του χρηματιστηρίου να επιδιώξει κάτι ανάλογο, αν κι επί του παρόντος, η μόνη εταιρεία που φαίνεται να είναι ανοικτή σε συνεργασίες είναι η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά.

Στον αντίποδα, ούτε η Briq Properties του ομίλου Infoquest φαίνεται να συζητά συγχώνευση με άλλο σχήμα, αλλά ούτε και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), η οποία έχει ήδη προχωρήσει την διαδικασία για την έγκριση του ενημερωτικού της δελτίου και την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Πέραν των παραπάνω, προς διάθεση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκεται και το σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 39,4% που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς στην Trastor ΑΕΕΑΠ. Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις με σκοπό την πώληση του ποσοστού (πιθανώς και μέσω της εισφοράς σε είδος, δηλαδή ο επενδυτής θα εισέφερε ακίνητα με αντάλλαγμα μετοχές), ωστόσο αυτές δεν είχαν κάποια θετική κατάληξη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στρατηγικός επενδυτής στην εισηγμένη είναι ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners, που ελέγχει ποσοστό άνω του 56%, το οποίο μάλιστα είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εφόσον προχωρήσει ο σημερινός σχεδιασμός της διοίκησης, για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να αντληθεί ρευστότητα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

Σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου βρίσκεται και το υπό παραχώρηση ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας (32,66%) στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, για το οποίο πιθανότερος αγοραστής εμφανίζεται η Invel, η οποία προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχει εξασφαλίσει ήδη από την συμφωνία του 2014, όταν δηλαδή απέκτησε την πλειοψηφία της εισηγμένης (65%).

Αυτήν την περίοδο, η Invel επιδιώκει την διαμόρφωση του αποδοτικότερου τρόπου για την απόκτηση του ποσοστού της Εθνικής στην Πανγαία, προχωρώντας σε συζητήσεις με σειρά ενδιαφερόμενων επενδυτικών funds.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι σε λίγους μήνες από σήμερα, ο ρόλος των τραπεζών στις ΑΕΕΑΠ θα έχει εκμηδενιστεί, από εκεί που ήταν κυρίαρχος μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και η στρατηγική που θα επιλέξουν οι νέες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δεν προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, όπως για παράδειγμα η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή που θα εστιάσει σε εμπορικά καταστήματα και εμφανίζεται ανοικτή σε συνεργασίες, αλλά και η Orilina Properties, η πρώτη ΑΕΕΑΠ που συστάθηκε με αμιγώς ξένους επενδυτές, τον όμιλο της Brevan Howard, και αρκετά φιλόδοξους στόχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ