fbpxΤο άγνωστο μεγάλο έργο στον Ευαγγελισμό | Economistas.gr
Skip to main content

Το άγνωστο μεγάλο έργο στον Ευαγγελισμό

Το άγνωστο μεγάλο έργο στον Ευαγγελισμό

Λίγοι από τους χιλιάδες ανθρώπους που περνούν καθημερινά έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, γνωρίζουν πως τα τελευταία πέντε έτη έχουν υλοποιηθεί έργα αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν αναβαθμίσει αισθητά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας.

Τα έργα, που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις φάσεις, ξεκίνησαν το 2013 και χρηματοδοτήθηκαν με δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, έπειτα από συμφωνία με το Δημόσιο το 2011. 

Συνολικά κατασκευάστηκαν νέες εγκαταστάσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 12.000 τμ. Μεταξύ αυτών είναι 23 νέα, υπερσύγχρονα χειρουργεία, τμήματα ανάνηψης, αποστείρωσης, καρδιοχειρουργικής και νευροχειρουργικής.

Μεταξύ των νέων κατασκευών περιλαμβάνονται αίθουσες για τη στέγαση αιμοδυναμικού και ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου, ενώ οι εκτεταμένες παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με τη δημιουργία χώρου αιμοδοσίας, αμφιθεάτρου και βιβλιοθήκης.

Η πρώτη φάση του έργου αφορούσε στην κατασκευή νέας πτέρυγας 5 επιπέδων, η οποία περιλαμβάνει 15 νέα χειρουργεία, χώρους ανάνηψης, κεντρική μονάδα αποστείρωσης και βοηθητικούς χώρους. Το σύνολο της επιφάνειας που κατασκευάστηκε στην πρώτη φάση ανήλθε σε 7.180 τμ.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε σε διάστημα 15 μηνών. Ανάδοχος ήταν η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε έργα νοσοκομείων, ενώ ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 8,3 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Οι εργασίες της δεύτερης φάσης ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2016. Εκτός από τα 8 νέα χειρουργεία, κατασκευάστηκε νέο τμήμα ανάνηψης με 18 κλίνες, καρδιοχειρουργικές και νευροχειρουργικές εγκαταστάσεις και τρεις αίθουσες στις οποίες λειτουργούν νέες μονάδες αιμοδυναμικού και ακτινολογικού. Οι νέες εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν επιφάνεια 5.543 τμ σε συνολικά 5 επίπεδα και κόστισαν 5,28 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Η τρίτη φάση του έργου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του χώρου του ισογείου και της πυλωτής των νέων μονάδων, αλλά και τη δημιουργία αμφιθεάτρου, βιβλιοθήκης και τμήματος αιμοδοσίας. Ο προϋπολογισμός της τελικής φάσης των εκτεταμένων παρεμβάσεων ανήλθε σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Εκτός από τη χρηματοδότηση των έργων που ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ, τα υπόλοιπα χρήματα της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας διατέθηκαν για τον εξοπλισμό των νέων μονάδων, οι οποίες θεωρούνται οι πιο σύγχρονες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Αξιόπιστες πηγές με λεπτομερή γνώση του εγχειρήματος χαρακτήρισαν ιδιαίτερα απαιτητικά τα έργα, δεδομένου πως οι νέες πτέρυγες κατασκευάστηκαν στο κέντρο του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο εντάσσεται το σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος του Ευαγγελισμού.
Για να δημιουργηθεί χώρος προκειμένου να χτιστούν οι νέες μονάδες, έπρεπε να κατεδαφιστούν τμηματικά υφιστάμενα κτήρια, αφού πρώτα όμως μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες που στεγάζονταν σε αυτά.

Το γεγονός πως τα έργα έπρεπε να εκτελεστούν απρόσκοπτα δίχως να προκληθούν οχλήσεις για τους ασθενείς του νοσοκομείου, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένου πως ο Ευαγγελισμός βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, έκανε το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Αττική
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Αττική
Η επένδυση συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις και θα αλλάξει ριζικά την όψη της περιοχής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Δέλτα Φαλήρου.
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Αττική
Στο... μηδέν η συμμετοχή Κούτρα στην Ελλάκτωρ
Στο... μηδέν η συμμετοχή Κούτρα στην Ελλάκτωρ
Μηδενίζει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ο Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος διατηρούσε έως σήμερα το 1,2% των μετοχών της κατασκευαστικής.
Στο... μηδέν η συμμετοχή Κούτρα στην Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ: Οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες εγγύηση για το ομόλογο 600 εκατ.
Ελλάκτωρ: Οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες εγγύηση για το ομόλογο 600 εκατ.
Τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες οι οποίες έχουν εξασφαλισμένα έσοδα τα επόμενα έτη επιστρατεύει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να εγγυηθεί την έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους 600 εκατ.
Ελλάκτωρ: Οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες εγγύηση για το ομόλογο 600 εκατ.