Η Richemont αντέχει στην κρίση: Άνοδος πωλήσεων στα κοσμήματα εν μέσω κρίσης στις αγορές πολυτελείας

NEWSROOM
Cartier
Φωτογραφία: Shutterstock

Την ώρα που η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας κλυδωνίζεται από μειωμένη καταναλωτική ζήτηση και μακροοικονομικές πιέσεις, οι υπερπλούσιοι συνεχίζουν να επενδύουν σε κοσμήματα υψηλής αισθητικής και εξαιρετικής αξίας.

Η ελβετική Richemont, ιδιοκτήτρια εμβληματικών οίκων όπως οι Cartier, Van Cleef & Arpels και Buccellati, φαίνεται πως κρατά σταθερά τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς κοσμημάτων, την ώρα που οι αντίπαλοι βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Richemont την Παρασκευή (16/5), οι πωλήσεις του τέταρτου οικονομικού τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τον τομέα κοσμημάτων να σημειώνει άνοδο 11%. Για το σύνολο του έτους, τα κοσμήματα αποτέλεσαν το πιο ισχυρό σκέλος του ομίλου, καταγράφοντας αύξηση 8%.

«Οι μάρκες κοσμημάτων της Richemont βρίσκονται στην κορυφή των επιθυμιών των καταναλωτών», δήλωσε ο Luca Solca, επικεφαλής παγκόσμιων ειδών πολυτελείας στην Bernstein. «Παρά τις προσπάθειες της LVMH (ιδιοκτήτρια των Louis Vuitton, Dior, Tiffany & Co. και Sephor), κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της».

Τα ρολόγια σε υποχώρηση

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, η εικόνα δεν είναι εξίσου ενθαρρυντική για το τμήμα ωρολογοποιίας. Οι πωλήσεις ρολογιών της Richemont υποχώρησαν κατά 13% το 2024, κυρίως λόγω αδυναμίας στην κινεζική αγορά, ενώ η ανάκαμψη στη Βόρεια Αμερική κατά το δεύτερο εξάμηνο περιόρισε εν μέρει τις απώλειες.

Η παγκόσμια αγορά ρολογιών δέχεται πίεση μετά την έξαρση αγορών κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Luca Solca: «Όλοι –ακόμα και ο σκύλος τους– αγόρασαν ρολόι μετά τον Covid. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να απορροφηθεί».

Αντιθέτως, τα κοσμήματα αγοράζονται συχνότερα και, σύμφωνα με τους αναλυτές, συγκριτικά με άλλα πολυτελή είδη, έχουν γίνει πιο προσιτά.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Η Richemont δηλώνει αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών που δεν μπορούν να υποστηριχθούν, σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές στον χώρο. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοσμηματοποιίας, προσφέρει μια σχετική ασπίδα προστασίας από εξωτερικούς κινδύνους όπως η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, η άνοδος της τιμής του χρυσού και οι γεωπολιτικές πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Η επιχείρηση στηρίζεται όλο και περισσότερο στον τομέα κοσμημάτων και ελπίζει ότι η δύναμη των brands της θα τη διατηρήσει στην κορυφή», σημειώνει ο Russ Mould, επενδυτικός διευθυντής της AJ Bell.

Παρότι η Richemont φαίνεται να αποφεύγει προς το παρόν τις κακοτοπιές, αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα και η πίεση από ανταγωνιστές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ευελιξία και τη στρατηγική της.

ΣΧΕΤΙΚΑ