Alpha Bank: Ανεβάζει στο 20% το ποσοστό της η UniCredit

NEWSROOM
Τα γραφεία της Alpha Bank
Τα γραφεία της Alpha Bank

Η Reggeborgh, που ελέγχεται από τον Ολλανδό επενδυτή Χέρνι Χόλντερμαν, ολοκλήρωσε την πώληση ποσοστού 9,75% των μετοχών της στην Alpha Bank.

Το πακέτο των μετοχών πέρασε σε τρεις επενδυτικές τράπεζες, με τις οποίες η UniCredit ήρθε σε συμφωνία, με στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην ελληνική τράπεζα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, το ποσοστό της ιταλικής UniCredit στην Alpha Bank αναμένεται να προσεγγίσει το 20%, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών («Alpha Holdings») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με την από 28 Μαΐου 2025 δημόσια ανακοίνωση της UniCredit S.p.A («UniCredit»), η UniCredit προέβη στη σύναψη συναλλαγών χρηματοοικονομικών προϊόντων με επενδυτικές τράπεζες, που αφορούν στην απόκτηση ποσοστού 9,7% στην Alpha Holdings, αυξάνοντας έτσι τη συνολική της συμμετοχή στην Alpha Holdings σε ποσοστό που ανέρχεται σε 20% περίπου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εκκαθάριση των συναλλαγών αυτών τελεί υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραιτήτων εποπτικών εγκρίσεων.

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του Ομίλου Alpha Bank, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, που αποτελεί επιβεβαίωση της επιτυχίας της Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Τραπεζικών Ομίλων, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Έκτοτε συνεργαζόμαστε εντατικά σε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών και επενδυτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας, από το wealth management έως τις υπηρεσίες χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών συμβουλών στις κεφαλαιαγορές. Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας, οι πελάτες της Alpha Bank απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και επωφελούνται από τη δυνατότητα πρόσβασης στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα του Στρατηγικού μας εταίρου.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank αποτελεί απόδειξη της δυναμικής περαιτέρω ανάπτυξης της Στρατηγικής μας Συνεργασίας. Ταυτόχρονα, συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζάς μας και της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση που πραγματοποιείται από μια εκ των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Τραπεζών στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο κατά την τελευταία 20ετία.

Στηριζόμενοι στη νέα αυτή επένδυση, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου, με σκοπό τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους πελάτες μας.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς τη Reggeborgh Invest B.V. και την ομάδα της για την αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξη προς τον Όμιλο της Alpha Bank, καθ’ όλη την περίοδο του μετασχηματισμού μας και επανεκκίνησης της αναπτυξιακής μας τροχιάς.»

Η ανακοίνωση της UniCredit

Η UniCredit SpA ("UniCredit") ανακοινώνει ότι σήμερα προχώρησε στη σύναψη χρηματοοικονομικών μέσων με κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες που αφορούν ποσοστό περίπου 9,7% στην Alpha Services and Holdings A.E. ("Alpha"), σε τιμή που ενσωματώνει έκπτωση σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος της μετοχής. Η φυσική εκκαθάριση των νέων χρηματοοικονομικών μέσων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την απόκτηση των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Σε συνδυασμό με το 9,6% που ήδη κατέχει, η συνολική θέση της UniCredit στην Alpha θα ανέλθει περίπου στο 20%, επιτρέποντας την ενοποίηση με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα η θετική συνεισφορά της στρατηγικής συνεργασίας.

Η UniCredit θα υποβάλει όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές αιτήσεις για την απόκτηση ποσοστού στην Alpha άνω του 10% και έως 29,9%.

Η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον καθαρό κέρδος περίπου €180 εκατ. ετησίως, το οποίο η UniCredit θα επιστρέψει στους μετόχους της σύμφωνα με την πολιτική διανομής της.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2025. Η συναλλαγή θα έχει επίδραση περίπου 40 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 της UniCredit, με την απόδοση της επένδυσης στην παρούσα φάση να εκτιμάται στο περίπου 16% (και περίπου 19% από την έναρξή της), με προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης χάρη στις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrea Orcel (φωτ.) δήλωσε:

«Αυτό το βήμα ενισχύει περαιτέρω τηN επιτυχημένη συνεργασία μας με την Alpha, η οποία έχει ήδη αποδώσει αξία που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες. Και υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μπροστά μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγετική ομάδα της Alpha, στη στρατηγική της και στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, η εμπλοκή μας με την ελληνική κυβέρνηση και τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας υπήρξε εξαιρετικά θετική. Η προσέγγιση και η στήριξή τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της συνεργασίας και σε αυτή τη νέα επένδυση».

Όπως πάντα, η βασική προτεραιότητα της διοικητικής ομάδας της UniCredit παραμένει η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου UniCredit Unlocked και η επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κερδοφόρας ανάπτυξης, με παράλληλες αποδόσεις για τους μετόχους.

Η ανακοίνωση της Reggeborgh 

Η Reggeborgh Invest B.V. (εφεξής η “Reggeborgh») ανακοινώνει ότι πώλησε/μεταβίβασε το σύνολο της συμμετοχής της στην Alpha Services & Holdings Α.Ε. (εφεξής η "Alpha Βank") σε τρεις επενδυτικές τράπεζες.

Η συμμετοχή της Reggeborgh στην Alpha Βank ξεκίνησε το 2021, μέσω της συμμετοχής της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Βank ύψους €0.8 δισ. Το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε περαιτέρω σε περίπου 9,75%, υποδηλώνοντας την ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, Sτον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στην Alpha Βank.

Η συναλλαγή μεταξύ της Reggeborgh και των τριών επενδυτικών τραπεζών αναμένεται να εκκαθαρισθεί στις 30 Μαΐου 2025. Η συναλλαγή δεν υπόκειται σε εποπτικές εγκρίσεις, ενώ η Reggeborgh θα ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, η Reggeborgh έχει ενημερώσει τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος σχετικά με την απόφασή της για την πώληση/μεταβίβαση της συμμετοχής της στην Alpha Βank.

Ο κ. Henry Holtrerman, CEO της Reggeborgh, ανέφερε: «Είμαστε χαρούμενοι με την εν λόγω συναλλαγή καθώς θα ενισχύσει περαιτέρω την Alpha Βank, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση της Alpha Βank για την ισχυρή της ηγεσία κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας ως βασικού μετόχου, καθώς επίσης και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Reggeborgh θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ