UBS: Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν δυνατά -Σταθερά υψηλά οι επιχειρηματικές χορηγήσεις, χαμηλό το κόστος καταθέσεων

NEWSROOM
UBS bank-Φωτογραφία AP
UBS bank-Φωτογραφία AP

Μια νέα ανάλυση της UBS δείχνει πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει σε πολύ καλή πορεία.

Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς διαμορφώνεται σε ακόμη ένα θετικό τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παίρνουν δάνεια με αυξανόμενο ρυθμό. Συγκεκριμένα, τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν ανέβει κατά +14,1% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική ιδιωτική πίστη να εμφανίζει αύξηση +6,8% — ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την UBS, ένα από τα δυνατά χαρτιά των ελληνικών τραπεζών είναι το χαμηλό κόστος που πληρώνουν για τις καταθέσεις. Στην πράξη, οι περισσότερες καταθέσεις των πελατών τους είναι σε λογαριασμούς όψεως, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνουν πολύ μικρό επιτόκιο, μόλις γύρω στο 0,38% κατά μέσο όρο. Έτσι, μπορούν να διατηρούν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Πιο αναλυτικά, η UBS ξεχωρίζει τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες:

  • Η Alpha Bank διαπραγματεύεται κοντά στα €3,26 με στόχο τα €3,50, εμφανίζοντας από τις πιο χαμηλές αποτιμήσεις στην Ευρώπη για το μέγεθός της.
  • Η Eurobank βρίσκεται στα €3,10 με τιμή-στόχο τα €3,30, ξεχωρίζοντας για την υψηλή απόδοση στα ίδια κεφάλαια.
  • Η Εθνική Τράπεζα στα €11,50 με στόχο τα €12,20, εμφανίζει από τις καλύτερες επιδόσεις σε αποδόσεις κεφαλαίου στο σύνολο του δείγματος.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς στα €6,29 με στόχο τα €6,70, θεωρείται η πιο «φτηνή» με βάση τους δείκτες κερδοφορίας.

Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές τους έχουν ανέβει σημαντικά μέσα στο 2025, η UBS εκτιμά ότι οι τιμές τους παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όσο για τα δάνεια προς νοικοκυριά, αυτά συνεχίζουν να εμφανίζουν πτώση, με τα στεγαστικά να υποχωρούν περίπου -5% τον τελευταίο χρόνο. Η UBS ωστόσο πιστεύει πως στα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε μια σταδιακή επάνοδο των οικογενειών στον δανεισμό.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις. Η ανάλυση υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό μέρος στα κεφάλαιά τους που συνδέεται με φορολογικά «πιστωτικά» (DTC), κάτι που τις κάνει πιο ευαίσθητες σε μακροοικονομικούς κινδύνους, όπως τα επιτόκια ή η αγορά ακινήτων.

Με λίγα λόγια, το 2025 εξελίσσεται σε μια πολύ καλή χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες, με την UBS να θεωρεί ότι το θετικό κλίμα θα συνεχιστεί — αρκεί να μην εμφανιστούν εξωτερικοί «κραδασμοί» που θα φρενάρουν την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ