Τρ. Πειραιώς: Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ομολόγου

Economista
ECONOMISTA
Τράπεζα Πειραιώς

Σε πλήρη τεχνική ετοιμότητα για την έκδοση ομολόγου Tier 2, ανά πάσα στιγμή, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με όσα τόνισε η διοίκηση της τράπεζας σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί με διαχειριστές εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Στη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, παρουσίασε αναλυτικά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τράπεζα και τις προοπτικές για το 2019.

Όπως αναφέρθηκε, η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχεις επαφές και συζητήσεις με την επενδυτική κοινότητα, έχοντας λάβει από σημαντικό αριθμό επενδυτών σαφείς ενδείξεις ενδιαφέροντος σε ενδεχόμενη έκδοση. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, η έκδοση δεν κατέστη δυνατή το 2018 εξαιτίας των αναταράξεων που έπληξαν τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, προκαλώντας μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις των ομολόγων και πάγωμα της πρωτογενούς αγοράς, ειδικά στις αγορές της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, η απουσία δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών ομολόγων χωρίς εξασφαλίσεις, σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπορευσιμότητα, την υψηλή μεταβλητότητα και το υψηλό spread των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, εκτόξευσαν σε υπερβολικά επίπεδα τις τιμές βάσης που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των νέων εκδόσεων με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έκδοση του Tier 2.

Ωστόσο πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Όπως εκτιμά η διοίκηση της Πειραιώς η σταδιακή σταθεροποίηση του εσωτερικού και διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς συμβάλλουν στην εξομάλυνση των αποτιμήσεων.

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η έκδοση ομολόγου Tier 2 αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δις. ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς τον Ιούνιο του 2018. Το δυσκολότερο και πολυπλοκότερο σκέλος του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, είναι σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η ολοκλήρωση δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως αποεπένδυση από θυγατρικές εξωτερικού, πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs κλπ, ύψους πάνω από 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί κατά 95%.

Σημειώθηκε επίσης ότι το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένου του Tier 2, είναι πρωτοβουλία της τράπεζας στην προσπάθειά της να δημιουργήσει περαιτέρω κεφαλαιακό απόθεμα έναντι των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και δεν είχε τεθεί από τον επόπτη οιαδήποτε προθεσμία για την ολοκλήρωση του.

Χθες η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε έντονα ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 14,04% κυρίως χάρη στις πληροφορίες για μείωση των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, ως αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ