Hellas Cert: Κίνδυνος για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων

NEWSROOM
Hellas Cert: Κίνδυνος για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων
Φωτο: Shutterstock

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των πιστοποιήσεων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τη λεγόμενη αστεροποίηση για τα ξενοδοχεία και τα κλειδιά για τα καταλύματα, κρούει η Hellas Cert, η Ελληνική Ένωση διαπιστευμένων φορέων επιθεώρησης και πιστοποίησης, με αφορμή τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Τουρισμού, για το θεματικό τουρισμό.

Στον εν λόγω νόμο τονίζουν τα μέλη της Hellas Cert και συγκεκριμένα στο άρθρο 32 προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων μορφής Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου τα μέλη της Hellas Cert επεσήμαναν ότι αυτή η εξέλιξη «τινάζει στον αέρα» τη διαδικασία πιστοποίησης των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών τους. Οι φορείς πιστοποίησης με περισσότερους από 900 εκπαιδευμένους και εγκεκριμένους επιθεωρητές σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αναφέρθηκε, έχουν πραγματοποιήσει περί τους 5.000 ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα με ταχύτητα, αξιοπιστία, εναρμονισμένοι πάντοτε με τα διεθνή πρότυπα. Για τα καταλύματα αυτά, η διαδικασία κατάταξης αποτέλεσε επιβεβαίωση και επιβράβευση της ποιότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και ως μοχλός για περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους ελέγχους, το 80% των καταλυμάτων χρειάστηκε να προβούν σε λειτουργικές επεμβάσεις προκειμένου να πιάσουν τα κριτήρια της κατάταξης που επιθυμούσαν.

Η Hellas Cert εκτιμά ότι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο της πιστοποίησης, η οποία και εξειδικευμένο προσωπικό απαιτεί αλλά και χρόνο. Μέχρι τώρα όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται, εποπτεύονται και αρχειοθετούνται μέσω σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και διατηρεί το Ξ.Ε.Ε. όπως αναφέρθηκε. Το σύστημα αυτό παρέχει αξιοπιστία, μείωση της γραφειοκρατίας και πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο της διαδικασίας, συμπλήρωσαν τα μέλη της Hellas Cert. Πρόταση της Hellas Cert, προς το αρμόδιο υπουργείο, είναι: Οι φορείς πιστοποίησης να διατηρήσουν την αρμοδιότητα πραγματοποίησης των ελέγχων και οι κατά τόπους Π.Υ.Τ. να ασκούν τον εποπτικό ρόλο και την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης ώστε να υπάρξει ομαλή συνέχιση της διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ